lördag 18 maj 2024

inloggad som

HH-Ferries har fått styr på problemtyngd batteridrift

Efter 300 investerade miljoner och ett halvårs försening har HH-Ferries omskrivna batteridrift nu börjat fungera – åtminstone på en av de två färjorna. Enligt HH Ferries driftschef Jens Ole Hansen har tekniken slutligen levt upp till kraven.

– Det funkar nu. Vi kör fortfarande med hybriddrift på bägge färjor men på Tycho Brahe-färjan står eldriften numera för 80-90 procent. På Aurora-färjan behöver vi fortfarande göra några justeringar, säger han till Rapidus.

Han vill inte sätta något datum på den slutliga invigningen av eldriften. I somras skulle danska klimatministern Lars Christian Lilleholt ha klippt bandet på invigningen, som fick avblåsas i sista stund.

Eldriften bygger på att färjorna kan laddas upp på 5-9 minuter med elkraft motsvarande 70 elbilar. Det sker med hjälp av en laserstyrd robot, som bidrog till att HH Ferries fick priset ”Baltic Sea Clean Maritime Award” i Berlin 14 juni – sex dagar innan invigningen blev avlyst.

Fortfarande kvarstår frågor om eventuella ersättningar för förseningarna i projektet, där EU-organet INEA stod för 120 miljoner kronor och ABB Marine Ports var teknikleverantör.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Efter 300 investerade miljoner och ett halvårs försening har HH-Ferries omskrivna batteridrift nu börjat fungera – åtminstone på en av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]