lördag 20 april 2024

inloggad som

Biofilms-avknoppning ska sälja analyser på gym

|  ,
|  ,

Två forskare vid det tvärvetenskapliga forskningscentret Biofilms på Malmö högskola är i färd med att starta nya bolaget Aptusens, som ska sälja hälsoanalyser på gym. Det är Sergey Shleev och Stefan Cirovic, verksamma inom biomedicinsk analys och teknologi, som utvecklat sensorer som kan uppskatta olika ämnen som finns i blodet, genom huden.

– Vi kan mäta exempelvis halten av hemoglobin och uppskatta glukos och testosteron utan att ta blodprov, på friska människor. Våra sensorer och elektroder sätts mot huden under några minuter och därefter avläses halterna, säger Sergey Shleev, professor i biomedicinsk teknologi.

Planen är att samarbeta med olika gym och där sätta upp analysutrustningen, som börjar säljas i början av nästa år. Analyserna ska vara relativt billiga så att kunderna kan göra dem flera gånger per månad för att få en trend över sin tränings- och hälsoutveckling. All data ska vara avpersonaliserad och ägas av kunden, enligt Sergey Shleev.

Forskarna samarbetar med ett svenskt IT-bolag, vilken det är vill Shleev inte avslöja, som tagit fram en webbaserad app som Aptusens kunder ska kunna använda för att visualisera analysdata och se trender. Utvecklingen har finansierats av grundarna samt med bidrag från LU Innovation och Biofilms.

Biofilms Research Center är en del av det blivande Malmö universitet och bedriver forskning kopplat till hur material interagerar med biomolekyler, celler och vävnader. Biofilms omfattar även initiativet Open Lab där företag kan hyra labbplats och instrument.

Elisabet Ottosson

Två forskare vid det tvärvetenskapliga forskningscentret Biofilms på Malmö högskola är i färd med att starta nya bolaget Aptusens, som ska sälja […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.