onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Mistbase dubblat efter ARM:s uppköp

|  , , ,
|  

Ett 20-tal anställda följde med i affären då miljardkoncernen ARM köpte Lundabolaget Mistabase i vintras för att bilda en ny utvecklingsenhet inom strömsnål radiokommunikation. Sedan dess har personalstyrkan i det närmaste fördubblats, samtidigt som ARM expanderar sin övriga Lundaverksamhet i rask takt.

– När vi köpte Mistbase så innebar det inte bara en större personalstyrka utan också ett nytt verksamhetsområde. ARM:s expansionsplaner har skruvats upp det senaste året, så lokalt är vi ändå inte riktigt färdigväxta, säger ARM:s Lundachef Olof Dellien till Rapidus.

ARM utvecklar strömsnåla mikroprocessorer åt främst mobiler, bärbara datorer och andra enheter med begränsad batterikraft. Koncernens verksamhet i Lund har tidigare varit inriktad på utveckling av video- och grafikprocessorer, men efter uppköpet av Mistbase började grunden till en ny utvecklingsenhet läggas.

Det rör sig om affärsområdet Internet of Things, IoT, som Mistbase hade riktat in sig på genom utvecklandet av strömsnål radiokommunikation enligt standarderna LTE Cat-M och Narrow band IoT. ARM köpte i samma veva dessutom upp Londonbaserade mjukvarubolaget NextG-Com som arbetar med radiokommunikation enligt Narrow Band IoT.

Sedan förvärvet av Mistbase har ARM:s nya verksamhetsområde nästan dubblat sin personalstyrka till omkring 40 personer. Tillsammans med bolagets andra utvecklingsenhet i Lund, som i sin tur rekryterat runt 30 personer i år, sysselsätter ARM nu ungefär 170 personer i Lund. Det gör staden till en av koncernens viktigaste utvecklingssajter utanför huvudkontoret i Cambridge.

– Vi är i en spännande fas. Att vi fick nya ägare i fjol innebar en injektion av resurser, inte bara i Lund utan globalt. Sedan jag började 2009 har vi alltid haft en god tillväxt men våra nya ägare vill växa snabbare, säger Olof Dellien.

För drygt ett år sedan lämnade ARM Londonbörsen och förvärvades av japanska jättekoncernen Softbank i en affär i 300-miljardersklassen. Globalt sysselsätter ARM omkring 5.000 personer.

Emiliano Strauss

Ett 20-tal anställda följde med i affären då miljardkoncernen ARM köpte Lundabolaget Mistabase i vintras för att bilda en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad