måndag 29 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Dignitanas ordförande Semmy Rülf…

|  
|  

… som är i färd med att flytta den svenska verksamheten till dotterbolaget i Dallas och säga upp alla anställda i Lund utom vd:n.

Varför lägger ni ned i Lund?

– Dignitana har haft det finansiellt tufft den senaste tiden. Det tar längre tid än vi trodde att komma in på den amerikanska marknaden som är den absolut viktigaste för oss. Vid senaste styrelsemötet beslutade vi att genomföra en företrädesemission och ta in 42,6 miljoner kronor samt att spara kostnader genom att flytta verksamheten till vår största marknad.

Vad innebär detta för bolaget?

– Vi slimmar våra kostnader. Från och med kvartal två nästa år kommer det mesta av verksamheten vara överflyttad. Produktionen av maskinen och kylmössan kommer tills vidare ligga kvar hos våra svenska underleverantörer. Kliniska försök och försäljning sker sedan tidigare från dotterbolaget i USA, och nu kommer även utvecklingen att ske där, närmare kunderna.

Vad sker i Lund?

– Huvudkontoret har funnits här i tio år. Avsikten är att flytta verksamheten så snart förhandlingar med de kollektivavtalsbärande fackliga organisationerna ägt rum. Vd:n är kvar i Lund tills vidare. Bolaget kommer fortsätta vara listat på First North.

Dignitanas teknik används för att kyla skalpen och reducera håravfallet hos cancerpatienter. Hur ser prognosen ut för försäljningen i USA?

– Eftersom bolaget är listat kan jag inte avslöja några siffror. Vi fokuserar helt på att etablera produkten på den amerikanska marknaden. Här kan vi använda affärsmodellen att hyra ut maskiner till kliniker och därefter få betalt per behandling. Detta blir mycket lönsamt men är väldigt ”framtungt” när det gäller kostnader.

Vad händer nu?

– Vi gör kliniska studier i USA för att få vår behandling godkänd att innefattas av det amerikanska sjukförsäkringssystemet. Sedan vi fick FDA-godkännande för två år sedan har vi lyckats sätta ut 130 maskiner på olika kliniker i USA. I övriga världen har vi sålt maskiner i tio år, men där har vi inte samma lönsamma affärsmodell.

Elisabet Ottosson

… som är i färd med att flytta den svenska verksamheten till dotterbolaget i Dallas och säga upp alla anställda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.