måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmöbolag går skarpt med gigantisk databas

Malmöbaserade Factlab lanserar en ny tjänst som främst riktar sig till medier och journalister. Det är företagets första betaltjänst, som släpps 14 år efter grundandet 2003. Samtidigt ger sig Factlab in på den växande marknaden för digitala läromedel.

– Vi började med detta eftersom vi tycker det är viktigt. Vi hade barn i skolåldrar och ville till en början hjälpa dem. Sen såg vi att efterfrågan fanns och då prioriterade vi att få fler användare framför att tjäna pengar på företaget, säger vd Peter Andersson till Rapidus.

Factlab har samlat på sig 40 miljoner källhänvisade faktaposter från ungefär 350 källor, såsom statistiska centralbyråer från Sverige och andra länder, Eurostat, Världsbanken, FN och CIA. Samtliga poster är kategoriserade och tillgängliga gratis på företagets hemsida. Där kan man laborera med informationen, jämföra variabler samt generera interaktiva tabeller och diagram.

– I dag när allt ska gå så snabbt och det är så mycket snack om ”fake news” är det viktigt att kunna ta fram trovärdig information på så kort tid som möjligt. Vi vill göra det lätt för hela världen att ta fram källhänvisade fakta på nolltid, säger Peter Andersson.

Nu har företaget utvecklat tjänsten och infört funktioner som enbart betalande kunder ska få tillgång till. Möjligheten att bädda in diagram och tabeller på sin egen hemsida, till exempel i artiklar, är exempel på en sådan funktion.

– Vi har haft möten med flera stora mediehus som visat ett stort intresse för en sådan tjänst. Under första kvartalet 2018 kan vi förhoppningsvis skala upp försäljningen i Sverige, säger Peter Andersson.

Samtidigt för Factlab samtal med två svenska företag som tillhandahåller digitala läromedel om att utnyttja faktadatabasen till att ta fram nya läromedel. Utvecklingen av digitala läromedel har de senast åren lockat en rad etablerade spelare, däribland Malmöbaserade Nationalencyklopedin och Bonnier-ägda Clio Online i Köpenhamn.

Factlab ägs av grundarna Peter Andersson och hans bror Mikael Olivecrona, samt schweiziska Bank von Roll. Hittills har de omsatt mindre än en halv miljon kronor om året med röda resultat på omkring två miljoner per år.

Emiliano Strauss

Malmöbaserade Factlab lanserar en ny tjänst som främst riktar sig till medier och journalister. Det är företagets första betaltjänst, som släpps […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Hon blir ny vd på Nationalencyklopedin

    Erfaren innovationsledare med erfarenhet från tech- och finansbranschen ska få kunskapskoncernen att växa internationellt. IT-profilen Anna Werntoft tar över som vd för NE Nationalencyklopedin.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.