onsdag 19 juni 2024

inloggad som

MaxIV säkrar finansiering av strålrör för skogsindustrin

Nu står det klart att Max IV strålröret ForMax, som fokuserar på skogs-och pappersindustrin, får 100 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Pengarna ska gå till byggandet av röret. Det är även klart att Vinnova-finansierade TreeSearch står för driften av röret.

Med ForMax ska pappersindustrin och akademiska parter utveckla nya material ur trävaror. Bland annat hoppas man kunna utveckla nya material baserade på trä som exempelvis ska kunna ersätta material som i dag görs på olja.

TreeSearch är ett samarbete mellan en rad storföretag och universitet som bildades tidigare i år och fokuserar på grundforskning kring nya material och specialkemikalier från skogsråvara. I somras beviljades TreeSearch 70 miljoner kronor från Vinnova under en fyraårsperiod. Stora Enso, Södra, KTH och Chalmers är några av parterna.

– TreeSearch kommer även att skapa grupper som jobbar här med ForMax, forskare från universitet och personer från skogsindustrin, säger Max IV:s kommunikationschef Tutti Johansson Falk till Rapidus.

Strålören BioMax och NanoMax är sedan tidigare i bruk. Under sommaren har anläggningen förberetts för fler rör. Först 2022 planeras ForMax tas i drift.

Emily Binks

Nu står det klart att Max IV strålröret ForMax, som fokuserar på skogs-och pappersindustrin, får 100 miljoner kronor från Knut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.