torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Stena Fastigheter lägger miljonorder på Malmöteknik för luftrening

Malmöbolaget Enjays produkt, som renar luft och samtidigt tar tillvara på energi, blev färdig för marknaden i somras efter att ha testats på en Burger King-restaurang i Malmö. I veckan installeras den på foodcourten på Mitt Möllan i Malmö.

Stena, som äger fastigheten där Mitt Möllan är inrymd, är Enjays första betalande kund. Diskussioner pågår med flera av de stora fastighetsbolagen i Sverige, uppger Enjays vd och medgrundaren Jesper Wirén.

Enjays patenterade produkt Lepido är en kombinerad luftvärmepump och frånluftsenhet som klarar den aggressiva miljön i restaurangventilation, med fett, sot och fukt. Fettet och sotet fastnar på en särskild del av utrustningen varifrån det spolas bort med upphettat kondensvatten en gång om dagen. I värmepumpen, som är en del av Lepido, värms vattnet upp och skickas in i fastighetens system.

– Vi har kombinerat luftrening och energiåtervinning, två gigantiska marknader som inte alls är ihopkopplade, säger Jesper Wirén till Rapidus.

Tidigare i år reste Enjay 3,1 miljoner från affärsängeln Peter Enberg och Energimyndigheten.

– Enligt planen räcker det till första kvartalet nästa år. Just nu tittar vi på en andra runda för att ta oss genom industrialiseringen. Planen är att vi ska kunna leverera 300 exemplar per år med start 2018, säger Jesper Wirén.

Tre personer arbetar heltid hos Enjay, som finns på Minc i Malmö. Grundarna Jesper Wirén och Nils Lekeberg är majoritetsägare. Delägare Bengt-Göran Karlsson är också en av grundarna.

Emily Binks

Malmöbolaget Enjays produkt, som renar luft och samtidigt tar tillvara på energi, blev färdig för marknaden i somras efter att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.