fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lumigons konkurs är slutet på en era – men kompetensen finns kvar

Kort sagt: Med konkursen för Köpenhamnsbolaget Lumigon dog visionen om en egen, självständig mobilutvecklare i Öresundsregionen. En era är över, men det tekniska kunnande som byggts upp i regionen är fortfarande i högsta grad relevant.

Av Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af analysen

En trist syn möter den som cyklar förbi Bådehavnsgade 2A i Sydhavn: en stor skylt med lyxmobilen Lumigon, nedrullade gardiner och övergivna lokaler. Det är en gravplats för stora drömmar om en egenutvecklad mobiltelefon från Öresundsregionen. Lumigon var den sista som fick kasta in handduken.

Fram till 2012 var 900 utvecklare av Nokias mobiltelefoner baserade i Sydhavnen, mitt emot Lumigon. Innan dess hade Ericsson en utvecklingsavdelning i Sydhavnen, då dubbad till ”mobile valley”, med som mest 800 medarbetare. De är borta nu.

På andra sidan sundet har Sony Mobile nyligen avslutat neddragningen av 1.000 tjänster och Blackberry helt stängt sitt Malmökontor med närmare 100 anställa. Vilka finns kvar?

Den globala marknaden domineras i dag av tre tillverkare. Kinesiska Huawei är med 38 miljoner sålda mobiler i andra kvartalet på väg att gå förbi Apple. Bäst går det för Samsung, som sålde närmare 80 miljoner mobiler samma kvartal.

Att Lumigon sedan 2007 kämpat mot dessa giganter är en ren David mot Goliat-saga, men denna gång vann Goliat. De senaste fem åren har Lumigon gått back med sammanlagt 114 miljoner kronor. Det är småpotatis jämfört med jättarnas utvecklingskostnader.

Åtskilliga gånger sedan 2010 har det hetat att Lumigon varit på gång att lansera mobiler i olika utgåvor. Reellt hände inte mycket, framförallt på grund av problem med leverantörer av uppdaterade komponenter. Lumigon saknade helt enkelt kritisk massa.

2016 kom sista pushen med Lumigons modell T3 med en infraröd kamera så den kunde ”se” i mörker. T3 kom även i en exklusiv utgåva med 24 karats guld. Men det var också en felsatsning för lyx är ute, visade en annan konkurs denna sommar. 200 anställda blev av med jobbet när brittiska Vertu fick lägga ner produktionen av sina handgjorda, juvelbesmyckade mobiler i guld och safirglas. Det handlar inte om juveler och ädelmetaller, utan om funktioner.

Tidigare i år tog drömmen slut även för en annan dansk uppstickare, ID2Me. Bolaget utvecklade en mobil baserad på Android men med ett egenutvecklat gränssnitt som kräver färre klick på skärmen. Det kostade bara tio miljoner danska kronor att utveckla mobilen, men försäljningen tog aldrig fart. ID2Mes vd Christina Agger har bland annat varit säljchef för Lumigon, men lärde sig alltså inte läxan att vi här i regionen är för små för att slåss mot giganterna.

Men det betyder inte att regionens kompetens och kunnande inte får utlopp på andra sätt. Ett tjog nya bolag har startats av Nokias tidigare anställda i Sydhavnen. Bland dem finns Nokias siste Danmark-chef Peter Ibs Bluetown, vars nya bolag utvecklar teknik för billigt internet i tredje världen. De uppsagda på Sony Mobile i Lund står även de bakom en rad uppstartsbolag, som Rapidus skrivit mycket om de senaste åren. Och schweiziska Sirin Labs har förlagt stora delar av sin forskning och utveckling av högkrypterade mobiler till Lund och konsultbolaget Sigma Connectivity. Just tillgången på högkvalificerad personal var avgörande för placeringen i Lund.

Detsamma gäller GO Mobile i Ørestad, som utvecklar allt från appar till teknik för sms-utskick. Även om äventyret med en egen mobiltillverkare tagit slut med Lumigon har regionen arbetat upp så mycket kompetens att vi står starka som underleverantörer – till giganterna inom mobilindustrin liksom en rad andra branscher där mobilteknik kommer till nytta.

Kort sagt: Med konkursen för Köpenhamnsbolaget Lumigon dog visionen om en egen, självständig mobilutvecklare i Öresundsregionen. En era är över, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.