onsdag 6 december 2023

inloggad som

Softhouse Invest gör sina första investeringar

Sedan starten i vintras har Malmöbaserade Softhouses nya investeringsgren gått in i tre portföljbolag, bland annat tillsammans med FlatFrogs medgrundare Ola Wassvik. Senaste tillskottet är Tölve, som använder maskininlärning för att automatisera jakten på nya kunder.

Tanken bakom Softhouse Invest är att den skånska IT-konsultkoncernen ska gå in med såväl pengar som arbetsinsats från Softhouses runt 200 anställda mot en ägarandel i IT-relaterade bolag. I Tölve står Softhouse till exempel för webbgränssnittet åt den patentsökta algoritmen, som kopplar ihop data från kundrelationssystem med bland annat omsättnings- och resultatsiffror för att vaska fram nya potentiella företagskunder.

För sin insats får Softhouse en tioprocentig ägarandel i Tölve, beläget i Stockholm.

– Produkten är inte lanserad än, men vi räknar med att den ska komma ut i mitten på oktober, säger Softhouse Invest vd Stefan Johansson.

På närmare håll har Softhouse Invest även tagit en 15-procentig andel i Pitchler, ett Växjöbolag grundat av Peter Thorin och Kristian Elmefall som utvecklar en app där arbetssökande kan posta videosnuttar om sig själv. Bland övriga delägare finns Ola Wassvik, som grundade Lundabolaget FlatFrog tillsammans med Christer Fåhraeus, samt Peter Nygren som en gång startade Mionix, numera ett Malmöbolag med Carl Silbersky vid rodret.

Dessutom har Softhouse Invest gått in som mindre delägare i Emerge Software i Warzawa, men då handlar det främst om att säkra polsk konsultkompetens.

Stefan Johansson räknar med att lägga ytterligare minst ett portföljbolag till listan det närmaste året.

– Tölve och Pitchler är uppstartsbolag med en handfull anställda var men vi för även diskussioner om investeringar i lite mer mogna företag, säger han till Rapidus.

Efter att tidigare har pressats hårt av telekomdrakarnas neddragningar i Skåne ökade Softhouse-koncernen under 2016 omsättningen med 16 procent till 216 miljoner kronor. Enligt vd Bengt Gustavsson ser den siffran ut att stiga till 250-260 miljoner i år. Resultatet förra året slutade på 43 miljoner kronor.

Erik Olausson

Sedan starten i vintras har Malmöbaserade Softhouses nya investeringsgren gått in i tre portföljbolag, bland annat tillsammans med FlatFrogs medgrundare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad