torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmark rör sig bort från aktietorkan – till fördel för hela regionen

|  
|  

Kort sagt: Det råder obalans för tillväxtbolag i  Öresundsregionen när det kommer till möjligheterna att få in pengar via aktiemarknaden: skånska entreprenörer kan luta sig mot privatpersoner med investeringssparkonton. I Danmark ser vi först nu en tydlig politisk vilja för liknande konton, som kan få landet ur börstorkan. Förebilden är svensk, och den danska övningen gynnar hela regionen.

Klik her for at se dansk version af analysen

Af Keld Broksø, Köpenhamsredaktör

Ett förslag från danska näringslivsministern Brian Mikkelsen (Konservative) om att Danmark inför så kallade investeringssparkonton efter svensk förebild är en gåva till hela regionens tillväxtbolag. Det kommer skapa ett helt annat engagemang i goda affärsideér, som också genomförs av bolag över sundet.

Svenskarna förbluffas ofta över att vi danskar i förhållande till dem har en aktiekultur på ulandsnivå: aktier är inte något allmänt danskarna har, utöver de som pensionsbolag förvaltar åt dem. Aktier är generellt inte något som man talar om i Danmark bland löntagare. När Danmark inte har en folklig aktiekultur betyder det lägre engagemang i näringslivet; det blir fjärran och elitistiskt.

Det bidrar, tillsammans med skadliga danska skatteregler, till att danska företag i stället låter sig börsnoteras i Stockholm. Bör den svenska sidan av Öresund inte bara vara glad för det?

Nej, även i en global värld betyder närhet något. Man ska inte undervärdera effekten av att man som investerare lätt kan besöka och identifiera sig med den verksamhet man investerar i. Om Själland kan öka tillväxten hos, inte minst små och mellanstora bolag, via mer dansk aktiekultur så ger det också större möjligheter för samarbete mellan tillväxtbolag över sundet.

Hur långt har Danmark kommit? En politisk majoritet med regeringen, Socialdemokraterne och Dansk Folkeparti är överens om att kopiera den svenska framgången med investeringssparkonto. Det skulle sänka skatten på aktieaffärer och förenkla beskattningen av transaktionerna något enormt. Det är slutet på ett danskt skattemässigt helvete att ta reda på vad skatten på en aktie faktiskt är.

Förslaget är med i ett större näringslivspaket, som kommer stötas och blötas i höstens budgetförhandlingar. Hur högt ska till exempel taket vara på ett investeringssparkonto? Regeringen menar 500.000 danska kronor. Socialdemokraterne vill preliminärt sänka det. Samtidigt som aktievinster i dag beskattas upp till 51.700 kronor om året med 27 procent – och vinster därutöver skattas med 42 procent – så innebär nya aktiekonton en årlig skatt på endast 1,25 procent av kontots pengar. Procentsatsen är inte huggen i sten, men riktningen är satt! Också mot att sänka skatten över de kommande kontonas tak. Här beskattar Danmark hårdare än Sverige.

Och slutligen föreslås bättre villkor för medarbetaraktier – eventuellt istället för lön. Förslaget är kontroversiellt i Danmark, men uppenbart förmånligt för uppstartsbolag.

Brian Mikkelsen hoppas att mellan 500.000 och 1 miljon danskar skaffar aktiesparkonton, men kommer titta avundsjukt på Sverige där över 1,8 miljoner svenskar har motsvarigheten. När Danmark kommer igång med aktiesparkonton så kommer svenska erfarenheter vara värdefulla för att påskynda utvecklingen. Danska bolag som Medical Prognosis, som noterades i Stockholm, har redan sagt att bättre dansk aktiekultur hade fått dem att stanna kvar.

Kanske har det ännu inte gått upp för Skåne vilken aktierevolution det är på gång i Danmark? Men Skåne kommer märka av den i form av danska bolag med långt större självförtroende och investeringslust – även på skånska sidan av Öresund.

Kort sagt: Det råder obalans för tillväxtbolag i  Öresundsregionen när det kommer till möjligheterna att få in pengar via aktiemarknaden: […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.