tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Danmark rör sig bort från aktietorkan – till fördel för hela regionen

|  
|  

Kort sagt: Det råder obalans för tillväxtbolag i  Öresundsregionen när det kommer till möjligheterna att få in pengar via aktiemarknaden: skånska entreprenörer kan luta sig mot privatpersoner med investeringssparkonton. I Danmark ser vi först nu en tydlig politisk vilja för liknande konton, som kan få landet ur börstorkan. Förebilden är svensk, och den danska övningen gynnar hela regionen.

Klik her for at se dansk version af analysen

Af Keld Broksø, Köpenhamsredaktör

Ett förslag från danska näringslivsministern Brian Mikkelsen (Konservative) om att Danmark inför så kallade investeringssparkonton efter svensk förebild är en gåva till hela regionens tillväxtbolag. Det kommer skapa ett helt annat engagemang i goda affärsideér, som också genomförs av bolag över sundet.

Svenskarna förbluffas ofta över att vi danskar i förhållande till dem har en aktiekultur på ulandsnivå: aktier är inte något allmänt danskarna har, utöver de som pensionsbolag förvaltar åt dem. Aktier är generellt inte något som man talar om i Danmark bland löntagare. När Danmark inte har en folklig aktiekultur betyder det lägre engagemang i näringslivet; det blir fjärran och elitistiskt.

Det bidrar, tillsammans med skadliga danska skatteregler, till att danska företag i stället låter sig börsnoteras i Stockholm. Bör den svenska sidan av Öresund inte bara vara glad för det?

Nej, även i en global värld betyder närhet något. Man ska inte undervärdera effekten av att man som investerare lätt kan besöka och identifiera sig med den verksamhet man investerar i. Om Själland kan öka tillväxten hos, inte minst små och mellanstora bolag, via mer dansk aktiekultur så ger det också större möjligheter för samarbete mellan tillväxtbolag över sundet.

Hur långt har Danmark kommit? En politisk majoritet med regeringen, Socialdemokraterne och Dansk Folkeparti är överens om att kopiera den svenska framgången med investeringssparkonto. Det skulle sänka skatten på aktieaffärer och förenkla beskattningen av transaktionerna något enormt. Det är slutet på ett danskt skattemässigt helvete att ta reda på vad skatten på en aktie faktiskt är.

Förslaget är med i ett större näringslivspaket, som kommer stötas och blötas i höstens budgetförhandlingar. Hur högt ska till exempel taket vara på ett investeringssparkonto? Regeringen menar 500.000 danska kronor. Socialdemokraterne vill preliminärt sänka det. Samtidigt som aktievinster i dag beskattas upp till 51.700 kronor om året med 27 procent – och vinster därutöver skattas med 42 procent – så innebär nya aktiekonton en årlig skatt på endast 1,25 procent av kontots pengar. Procentsatsen är inte huggen i sten, men riktningen är satt! Också mot att sänka skatten över de kommande kontonas tak. Här beskattar Danmark hårdare än Sverige.

Och slutligen föreslås bättre villkor för medarbetaraktier – eventuellt istället för lön. Förslaget är kontroversiellt i Danmark, men uppenbart förmånligt för uppstartsbolag.

Brian Mikkelsen hoppas att mellan 500.000 och 1 miljon danskar skaffar aktiesparkonton, men kommer titta avundsjukt på Sverige där över 1,8 miljoner svenskar har motsvarigheten. När Danmark kommer igång med aktiesparkonton så kommer svenska erfarenheter vara värdefulla för att påskynda utvecklingen. Danska bolag som Medical Prognosis, som noterades i Stockholm, har redan sagt att bättre dansk aktiekultur hade fått dem att stanna kvar.

Kanske har det ännu inte gått upp för Skåne vilken aktierevolution det är på gång i Danmark? Men Skåne kommer märka av den i form av danska bolag med långt större självförtroende och investeringslust – även på skånska sidan av Öresund.

Kort sagt: Det råder obalans för tillväxtbolag i  Öresundsregionen när det kommer till möjligheterna att få in pengar via aktiemarknaden: […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.