fredag 19 juli 2024

inloggad som

MVA-ordföranden: Köpenhamn har förlorat EMA

Trots sockrade bud om hyresfria lokaler ser Köpenhamn ut att förlora kampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Frankrike. Det menar Søren Bregenholt, ordförande för klusterorganisationen Medicon Valley Alliance som är en av nyckelspelarna i lobbyingarbetet.

En etablering av EMA till Köpenhamn skulle ge ett rejält tillflöde av arbetstillfällen och expertis till regionen via EMA:s årliga budget på motsvarande 2,2 miljarder danska kronor. Slutgiltigt avgörande väntas inte förrän i november men i ett uppriktigt samtal med Rapidus uppger MVA-ordföranden och Novo Nordisk-veteranen Søren Bregenholt att slaget enligt hans mening redan är förlorat.

– Det beror på två saker. Det har gått politik i det: vem har fått vad? Och då Köpenhamn redan har EU:s miljöagentur så talar det för Frankrike. Den andra faktorn är att Stockholm också pressat på för att få EMA. Skåne har visserligen backat upp Köpenhamn men vår kamp hämmas av att Sverige inte står enat i detta, säger Søren Bregenholt till Rapidus.

Som skäl till att placera EMA i Köpenhamn har Medicon Valley Alliance bland anant pekat på erfarenheter från 20 års dansk-svenskt samarbete inom life science i regionen. Søren Bregenholt har bara lovord att säga om danska regeringen och de andra aktörer som kämpat för att få EMA till Köpenhamn. Bland annat har regeringen lovat 20 års fri hyra, el och värme för EMA i Copenhagen Towers i Ørestad. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby förklarade strax före sommaren givmildheten med att ”Köpenhamn har goda chanser”.

Søren Bregeholt hoppas fortfarande att MVA:s årsmöte den 10 november kan användas för att fira att EMA kommer till stan – enligt planen våren 2019 – men han tror inte längre på det. 30 september kommer EU-kommissionen med sin bedömning, som tas upp på ett EU-toppmöte i oktober. Slutgiltigt beslut kommer i november.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots sockrade bud om hyresfria lokaler ser Köpenhamn ut att förlora kampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Frankrike. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • E-commerce Park satsar på hållbar e-handel

  E-commerce Park i Helsingborg presenterar ett nytt inkubatorprogram: Sustainability Track. Denna gång med fokus på hållbar e-handel.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

  Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.