fredag 26 april 2024

inloggad som

MVA-ordföranden: Köpenhamn har förlorat EMA

Trots sockrade bud om hyresfria lokaler ser Köpenhamn ut att förlora kampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Frankrike. Det menar Søren Bregenholt, ordförande för klusterorganisationen Medicon Valley Alliance som är en av nyckelspelarna i lobbyingarbetet.

En etablering av EMA till Köpenhamn skulle ge ett rejält tillflöde av arbetstillfällen och expertis till regionen via EMA:s årliga budget på motsvarande 2,2 miljarder danska kronor. Slutgiltigt avgörande väntas inte förrän i november men i ett uppriktigt samtal med Rapidus uppger MVA-ordföranden och Novo Nordisk-veteranen Søren Bregenholt att slaget enligt hans mening redan är förlorat.

– Det beror på två saker. Det har gått politik i det: vem har fått vad? Och då Köpenhamn redan har EU:s miljöagentur så talar det för Frankrike. Den andra faktorn är att Stockholm också pressat på för att få EMA. Skåne har visserligen backat upp Köpenhamn men vår kamp hämmas av att Sverige inte står enat i detta, säger Søren Bregenholt till Rapidus.

Som skäl till att placera EMA i Köpenhamn har Medicon Valley Alliance bland anant pekat på erfarenheter från 20 års dansk-svenskt samarbete inom life science i regionen. Søren Bregenholt har bara lovord att säga om danska regeringen och de andra aktörer som kämpat för att få EMA till Köpenhamn. Bland annat har regeringen lovat 20 års fri hyra, el och värme för EMA i Copenhagen Towers i Ørestad. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby förklarade strax före sommaren givmildheten med att ”Köpenhamn har goda chanser”.

Søren Bregeholt hoppas fortfarande att MVA:s årsmöte den 10 november kan användas för att fira att EMA kommer till stan – enligt planen våren 2019 – men han tror inte längre på det. 30 september kommer EU-kommissionen med sin bedömning, som tas upp på ett EU-toppmöte i oktober. Slutgiltigt beslut kommer i november.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots sockrade bud om hyresfria lokaler ser Köpenhamn ut att förlora kampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Frankrike. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.