onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

MVA-ordföranden: Köpenhamn har förlorat EMA

Trots sockrade bud om hyresfria lokaler ser Köpenhamn ut att förlora kampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Frankrike. Det menar Søren Bregenholt, ordförande för klusterorganisationen Medicon Valley Alliance som är en av nyckelspelarna i lobbyingarbetet.

En etablering av EMA till Köpenhamn skulle ge ett rejält tillflöde av arbetstillfällen och expertis till regionen via EMA:s årliga budget på motsvarande 2,2 miljarder danska kronor. Slutgiltigt avgörande väntas inte förrän i november men i ett uppriktigt samtal med Rapidus uppger MVA-ordföranden och Novo Nordisk-veteranen Søren Bregenholt att slaget enligt hans mening redan är förlorat.

– Det beror på två saker. Det har gått politik i det: vem har fått vad? Och då Köpenhamn redan har EU:s miljöagentur så talar det för Frankrike. Den andra faktorn är att Stockholm också pressat på för att få EMA. Skåne har visserligen backat upp Köpenhamn men vår kamp hämmas av att Sverige inte står enat i detta, säger Søren Bregenholt till Rapidus.

Som skäl till att placera EMA i Köpenhamn har Medicon Valley Alliance bland anant pekat på erfarenheter från 20 års dansk-svenskt samarbete inom life science i regionen. Søren Bregenholt har bara lovord att säga om danska regeringen och de andra aktörer som kämpat för att få EMA till Köpenhamn. Bland annat har regeringen lovat 20 års fri hyra, el och värme för EMA i Copenhagen Towers i Ørestad. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby förklarade strax före sommaren givmildheten med att ”Köpenhamn har goda chanser”.

Søren Bregeholt hoppas fortfarande att MVA:s årsmöte den 10 november kan användas för att fira att EMA kommer till stan – enligt planen våren 2019 – men han tror inte längre på det. 30 september kommer EU-kommissionen med sin bedömning, som tas upp på ett EU-toppmöte i oktober. Slutgiltigt beslut kommer i november.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots sockrade bud om hyresfria lokaler ser Köpenhamn ut att förlora kampen om placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA till Frankrike. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.