fredag 23 februari 2024

inloggad som

Paul Frankenius går in tungt i Triomed

Amerikanska KMG Capital Partners investerar 15 miljoner kronor och blir ny delägare i Triomed, som utvecklar bärbar blodreningsutrustning. Totalt får Lundabolaget in 49 miljoner kronor varav Triomeds största ägare, Paul Frankenius bolag Frankenius Equity, står för 33 miljoner.

Triomeds styrelseordförande Maths Wahlström är delägare i KMG. Han har tidigare haft olika ledande positioner i Gambro samt varit vd för Fresenius Medical Services, som driver över 1.700 dialyskliniker i USA.

– Vi har bra och solida ägare, och så länge vi möter målen enligt våra planer att få stabil klinisk bevisning för våra produkter bör vi få finansiering för att fortsätta utvecklingen, säger Triomeds vd Patrick Greatrex, utan att vilja avslöja när produkterna är redo för marknadslansering.

Triomed utvecklar bärbar utrustning för dialys- och hjärtsviktpatienter. Bolaget har nyligen avslutat en studie i Tyskland och har pågående kliniska försök i Malmö med sin teknik för hjärtsviktpatienter. Förra veckan startade även en ny studie i Göteborg med utrustning för njursjuka. Utrustningarna kan göras bärbara eftersom de bygger på en metod som regenererar de medicinska dialysvätskorna.

Ledningen har nyligen startat ett dotterbolag, Triomed Innovation, där de samlar sin tidiga forskning.

– I Triomed Innovation ska vi testa nya, intressanta idéer med hög innovationsgrad inom blodrening. Utvecklingsarbetet görs av inhyrda konsulter, säger Patrick Greatrex till Rapidus.

Kapitalresningen är en rejäl uppväxling mot tidigare år, då Triomed fått in 12-15 miljoner kronor om året från ägarskaran. Bolaget, som i dag har 13 anställda, grundades 2005 av Anders Helmner, Anders Wallenås och Lars Wramner. Bland ägarna finns även Almi Invest Syd.

Elisabet Ottosson

Amerikanska KMG Capital Partners investerar 15 miljoner kronor och blir ny delägare i Triomed, som utvecklar bärbar blodreningsutrustning. Totalt får […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.