fredag 19 april 2024

inloggad som

Nyfinansierat LU-projekt ska locka gräddan till ESS

LU-projektet Linxs har tilldelats tre miljoner kronor från Crafoordska Stiftelsen. Pengarna ska gå till att växla upp projektet, som bland annat vill locka toppforskare till Max IV och ESS samt sprida vad som händer i jätteanläggningarna till näringslivet.

– Det är ett projekt för att etablera ett gästforskningsinstitut. Huvuduppgiften för Linxs är att dra hit så mycket talang som möjligt som kan hjälpa andra forskare att använda Max IV och ESS. Man siktar på den internationella gräddan, de som är ”up and coming”, säger administrativa projektledaren Martin Stankovski till Rapidus.

Linxs ska ligga i Science Village Scandinavia mellan Max IV och ESS. Det är ännu oklart om projektet ska uppföra en egen byggnad eller hyra in sig i exempelvis The Loop, ett byggprojekt Skanska driver med syftet att skapa en mötesplats för forskare och entreprenörer.

Lunds universitet gick 2016 in med basfinansiering på en miljon kronor om året i tre år för Linxs. Naturvetenskapliga och medicinska fakulteten samt LTH ska också stödja projektet från och med i höst, med exakt hur mycket är under diskussion.

– Projektets uppgift är att rampa upp finansiering till institutet. Om tre år siktar vi på att omsätta 16-24 miljoner kronor om året. En genomsnittlig dag kommer Linxs involvera 50-90 personer, säger Martin Stankovski.

Ett syfte med Linxs är att koppla ihop lokala och nationella forskare, som inte kommit så långt i karriären, med de mer erfarna forskarna. Linxs ska även nå ut till allmänheten och näringslivet med vad som har åstadkommits vid Max IV och ESS.

– Vi ska hjälpa näringslivet att ta till sig det senaste som händer, om det kommer fram någon ny teknik, till exempel att mäta hur beständiga byggnader är, så hjälper vi till att trycka ut det genom att exempelvis organisera kurser och workshops, säger Martin Stankovski.

Vetenskaplig projektledare är Peter Schurtenberger, professor i fysikalisk kemi.

Emily Binks

LU-projektet Linxs har tilldelats tre miljoner kronor från Crafoordska Stiftelsen. Pengarna ska gå till att växla upp projektet, som bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.