onsdag 6 december 2023

inloggad som

Karl-Axel Granlunds söner tar över Volito-sfären

En av Malmös största privatägda koncerner byter händer då grundaren Karl-Axel Granlund lämnar över ägandet till sina tre söner. Volito har tillgångar värderade till närmare fem miljarder kronor, däribland en 50-procentig andel i kommande landmärket Point Hyllie.

Volito grundades 1991 och var som namnet antyder inriktat på uthyrning av flygplan. De senaste åren har koncernen dock avvecklat den grenen och 2016 såldes de sista planen. I dag är verksamheten fokuserad på fastigheter i Malmöområdet samt industribolag i Sverige, Norge och Finland, däribland Ystadbaserade Hydx. Volito har även ett betydande ägande i de noterade bolagen Peab och Bulten.

– Det är ingen dramatik i det här. Planen har länge varit att göra ett generationsskifte och detta är en lämplig tidpunkt, säger Volitos koncernchef Ulf Liljedahl i en intervju med Rapidus.

Ulf Liljedahl blev vd för Volito 2015, samma år som Karl-Axel Granlunds söner Peter, Karl-Fredrik och Axel Granlund gick in i styrelsen. Trion får nu tillsammans en majoritetsandel av ägarbolaget AB Axel Granlund, där Volito är det i särklass största innehavet. Resterande ägare kvarstår, företrädda av styrelseledamoten Henrik Hedman.

Några direkta konsekvenser blir det inte för Volito, som enligt Ulf Liljedahl fortsätter på den inslagna vägen. I Malmö är koncernen mest känd för sitt fastighetsinnehav värderat till 2,8 miljarder kronor. 2016 gjorde Volito en av sina största enskilda affärer genom att köpa hälften av kommande skyskrapan Point Hyllie och hälften av grannfastigheten som hyser Quality Hotel View från Peab.

I dag består Volitos innehav nästan enbart av kommersiella fastigheter men det kan förändras framöver, uppger Ulf Liljedahl.

– Det har blivit tuffare att hitta lämpliga objekt bland kommersiella fastigheter i Malmö. Bostäder är ett område vi tittar på mer i dag och en strategi framöver är att ha en mer blandad komposition i portföljen, säger han.

Köpcentret Entré, som nyligen köptes upp av Trianon, har dock aldrig varit intressant.

– Nej, vi gillar stationsnära lägen, säger Ulf Liljedahl.

Utöver Volito äger familjen Granlund också en majoritetspost i Ideonbolaget Ekobalans Fenix, där Axel Granlund kommer fortsätta som arbetande styrelseordförande.

I december gjorde sfären även en investering i det lilla spelutvecklingsbolaget Midnight Hub i Malmö, där Peter Granlund numera är styrelseledamot. Under vintern har Peter Granlund även bildat handelsbolaget FPGH Games men Ulf Liljedahl vill inte gå in på om fler satsningar väntar i spelbranschen.

– Det är en spännande bransch och Midnight Hub representerar ett gäng duktiga individer. Men om det leder till ytterligare investeringar får vi se, säger han.

I samband med ägarskiftet i AB Axel Granlund går Procordias tidigare vd Mikael Aru in som extern styrelseordförande. Karl-Axel Granlund blir dock kvar som styrelseordförande i Volito.

Erik Olausson

En av Malmös största privatägda koncerner byter händer då grundaren Karl-Axel Granlund lämnar över ägandet till sina tre söner. Volito […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad