Med 1.000 kvadratmeter kontorsyta och ett renrum som rymmer 100 personer kommer den planerade nanoteknikfabriken ProNano i Lund gå lös på 200 miljoner kronor bara i initiala kostnader. Hittills är drygt halva finansieringen är säkrad, uppger projektledaren Stefan Adolfson för Rapidus.
Han värvades som projektledare för ProNano för knappt ett år sedan, efter att Region Skåne och statliga Rise skjutit till åtta miljoner kronor för att ta projektet vidare genom planeringsfasen.
– Då hade vi runt tio procent av finansieringen på plats, i dag är det drygt hälften, säger Stefan Adolfsson.
Från utsidan kommer ProNano se ut som en hangar med vidhängande kontorsbyggnad. Inuti hangaren byggs det 2.000 kvadratmeter stora renrummet, som är själva hjärtat i anläggningen. Renrummet har ett eget fläktsystem med filter för att hålla luften fri från partiklar och plats för runt 100 personer samtidigt.
– Ofta arbetar företagen i skift i sådana här anläggningar så det kan bli 200-300 som använder den per dygn, säger Stefan Adolfsson.
ProNano ska byggas på Science Village Scandinavia, intill Lunds universitets planerade nanotekniklabb. Till skillnad mot universitetets facilitet är det dock ingen forskningsanläggning utan avsedd för att prova ut tillverkningsprocesser inom nanoteknikproduktion. Intäkterna ska komma från företag som hyr in sig i renrummet, antingen med sina egna maskiner eller för att använda utrustningen på plats.
Själv bygget finansieras genom ett hyresavtal men för att köpa in tillverkningsutrustningen räknar Stefan Adolfsson med att behöva runt 200 miljoner kronor. Därtill kommer utgifter för driften de första åren, innan intäkterna från företagen är stora nog.
Stefan Adolfsson vill inte gå in på detaljer om vem som i slutänden kommer stå för finansieringen men säger att Region Skåne och Rise blir ankarinvesterare. Lunds universitet finns med som samarbetspartner men inte som finansiär.
– Det här är en nationell satsning. ABB Hafo hade tidigare en liknande anläggning i Järfälla men idag finns ingen sådan här facilitet i Sverige. De närmaste är i Finland och Holland, säger Stefan Adolfsson.
Under sommaren ska byggplanerna ut på upphandling så att hyresnivån kan fastställas, i september räknar Stefan Adolfsson med att ha den totala kostnadskalkylen för projektet färdig. Att dra igång bygget under 2017, som han tidigare hoppades, är inte längre aktuellt. Tidigast våren 2018 räknar han med första spadtaget.
Erik Olausson