söndag 25 februari 2024

inloggad som

Skånskt armband testas av kliniker

Lundabolaget Medows armband för att fixera intravenösa slangar har redan vunnit flera priser. Nu ska det testas på åtta olika sjukhus och certifieras för marknaden med Vinnova-medel.

Armbandet är specialdesignat för att hålla slangarna på plats under dialys- och droppbehandlingar. I dag används tejp.

– Men tejpen lossnar lätt hos patienter med till exempel håriga armar och ger vissa personer eksem. Dessutom kan det rycka i nålen när man rör sig. Vi tycker att det är uppenbart att det behövs en bättre lösning där patienten kan röra sig utan att det medför obehag, säger Frida McCabe, som driver Medow tillsammans med Linn Wrangmark.

Båda är nyutexaminerade från LTH:s masterutbildning i maskinteknik med inriktning teknisk design. Armbandet tog form under utbildningen. Sedan examen i somras har de jobbat heltid med projektet och bland annat genomfört ett användartest på Skånes Universitetssjukhus som gav positiv respons.

– Nu har vi gjort en förbättrad version som ska testas på åtta sjukhus runt om i Sverige. Vi hoppas att vi kan börja sälja armbandet innan årets slut, säger Frida McCabe.

Medow tilldelades nyligen 166.000 kronor av Vinnova vilket ska bekosta nödvändiga certifieringar för att sjukvården ska kunna använda produkten. Dessutom har bolaget fått 150.000 kronor från Sten K Jonssons stiftelse, och tagit emot innovationspriser från LU Innovation/Sparbanksstiftelsen Finn respektive stiftelsen Skapa.

Några planer på att ta in externt kapital finns inte i dagsläget. Däremot siktar bolaget på att lansera fler produkter.

Elin Andersson Rosenstock

Lundabolaget Medows armband för att fixera intravenösa slangar har redan vunnit flera priser. Nu ska det testas på åtta olika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.