fredag 3 maj 2024

inloggad som

Skånskt armband testas av kliniker

Lundabolaget Medows armband för att fixera intravenösa slangar har redan vunnit flera priser. Nu ska det testas på åtta olika sjukhus och certifieras för marknaden med Vinnova-medel.

Armbandet är specialdesignat för att hålla slangarna på plats under dialys- och droppbehandlingar. I dag används tejp.

– Men tejpen lossnar lätt hos patienter med till exempel håriga armar och ger vissa personer eksem. Dessutom kan det rycka i nålen när man rör sig. Vi tycker att det är uppenbart att det behövs en bättre lösning där patienten kan röra sig utan att det medför obehag, säger Frida McCabe, som driver Medow tillsammans med Linn Wrangmark.

Båda är nyutexaminerade från LTH:s masterutbildning i maskinteknik med inriktning teknisk design. Armbandet tog form under utbildningen. Sedan examen i somras har de jobbat heltid med projektet och bland annat genomfört ett användartest på Skånes Universitetssjukhus som gav positiv respons.

– Nu har vi gjort en förbättrad version som ska testas på åtta sjukhus runt om i Sverige. Vi hoppas att vi kan börja sälja armbandet innan årets slut, säger Frida McCabe.

Medow tilldelades nyligen 166.000 kronor av Vinnova vilket ska bekosta nödvändiga certifieringar för att sjukvården ska kunna använda produkten. Dessutom har bolaget fått 150.000 kronor från Sten K Jonssons stiftelse, och tagit emot innovationspriser från LU Innovation/Sparbanksstiftelsen Finn respektive stiftelsen Skapa.

Några planer på att ta in externt kapital finns inte i dagsläget. Däremot siktar bolaget på att lansera fler produkter.

Elin Andersson Rosenstock

Lundabolaget Medows armband för att fixera intravenösa slangar har redan vunnit flera priser. Nu ska det testas på åtta olika […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.