lördag 18 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till LTH-studenten Fanny Bergman…

|  , ,
|  ,

… som tillsammans med Lukas Wendt har tagit sig till i semifinal i Ericsson Innovation Awards 2017 – i konkurrens med 900 andra bidrag från hela världen.

Vad är det för idé ni tävlar med?

– I högstadiet praoade Lukas i en livsmedelsaffär och fick hälla ut jättemycket läsk som hade gått ut. Sedan dess har tanken om att minska matsvinnet grott hos honom. Han har funderat på en lösning där priserna sänks automatiskt i takt med att bäst-före-datumet närmar sig. Tillsammans kom vi på att problemet skulle kunna lösas via varornas streckkoder.

Hur skulle det funka praktiskt?

– Bäst-före-datumet är inprogrammerat i streckkoden. Den läses av i butikens utcheckningssystem, som styr hur mycket priset ska sänkas – något som handlaren kan bestämma själv. Om prislappen på hyllan är tryckt på papper får butiken ange att det är ett maxpris. Kunden kan se det verkliga, sänkta priset genom att scanna streckkoden med valfri app som redan finns på marknaden eller via pristerminalen i butiken.

Vad säger branschen?

– Vi har kontakt med en Ica-handlare som vill testa. Annars har vi haft svårt att få kontakt med branschen, så vi har inte kunnat prova idén.

Vad har ni för bakgrund?

– Båda läser till civilingenjör på LTH, teknisk nanovetenskap, vilket ju inte alls har med detta att göra. Men LTH är en miljö som främjar innovation så det är lätt att få nya idéer när man studerar där.

På fredag vet ni om ni går till final. Vad gör ni om ni vinner?

– Vi har inte funderat så mycket på det, utan tycker främst att det vore roligt om någon vill testa vår idé så att den kommer till nytta.

Elin Andersson Rosenstock

… som tillsammans med Lukas Wendt har tagit sig till i semifinal i Ericsson Innovation Awards 2017 – i konkurrens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]