söndag 28 april 2024

inloggad som

Pila Pharma får in tio miljoner för att jaga nya tillämpningar

Malmöbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma har genom en nyemission tagit in tio miljoner kronor. Bolagets nytillträdde ordförande Erik Nerpin går in med en halv miljon kronor privat och hans investeringsbolag, Blasieholmen Investment Group med en miljon.

Även Almi Invest investerar 1,5 miljoner kronor och behåller därmed sin ägarandel på 15 procent och är fortfarande bolagets andra största ägare efter grundaren och vd:n Dorte X. Gram.

Enligt Dorte X. Gram ska kapitaltillskottet gå till två satsningar: dels vill man starta ett nytt forskningsspår för att bättre förstå mekanismerna bakom sin egen substans, dels vill man ta fram och formulera nya patent.

Pila Pharmas forskning fokuserar på receptorn TRPV1– populärt kallad ”chilireceptorn” eftersom den reagerar på den aktiva substansen i chilifrukter. De har upptäckt att en blockering av receptorn har koppling till insulinreglering hos diabetessjuka.

– Tidigare har vi varken haft råd eller tid att göra egna experiment och utforska substansen för att se hur man kan använda den i andra sammanhang, till exempel inom cancerbehandling, men det kan vi nu, säger hon.

Dorte X. Gram har tidigare sagt att en börsnotering inte är utesluten, men att det beror på hur länge de klarar av att finansiera den pågående kliniska studien och dra fram kandidaten till fas III.

Magnus Erlandsson

Malmöbaserade läkemedelsbolaget Pila Pharma har genom en nyemission tagit in tio miljoner kronor. Bolagets nytillträdde ordförande Erik Nerpin går in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.