torsdag 25 april 2024

inloggad som

QPharma inleder förstudie för att bygga ut fabriken

Läkemedelsbolaget QPharma i Malmö inleder efter sommaren en förstudie inför en utbyggnad av sina lokaler. Om allt går enligt planerna ska bygget dubbla bolagets yta till 2.000 kvadratmeter.

– Vi måste fastställa exakt hur stor plats vi behöver och vilken typ av lokaler, säger vd Kenneth Stokholm till Rapidus.

Planerna att bygga ut började QPharma smida för mer än två år sedan, när en massproduktion av företagets egenutvecklade preventivmedelsring skymtade vid horisonten.

QPharmas vaginalring är gjord av silikon och släpper successivt ut hormoner. En variant av vaginalringen har bolaget utvecklat i samarbete med Population Council i USA. Projektet, som inleddes för drygt tolv år sedan, gick ut på att ta fram ett preventivmedel till kvinnor i utvecklingsländer och bland andra FN, Sida samt Bill & Melinda Gates Foundation har stöttat initiativet.

QPharma tjänar inte särskilt mycket på försäljningen i utvecklingsländer men desto mer i EU och USA. Parallellt håller bolaget på att utveckla en kombinationsring som både ska innehålla preventivmedel och samtidigt ge skydd mot HIV.

Merparten av QPharmas inkomster kommer dock från kontraktsutveckling av nya läkemedel samt från produktion av etablerade produkter inom bland annat fertilitetsbehandling samt en vaginalring mot klimakteriebesvär. 2016 gjorde företaget en vinst på cirka 24 miljoner kronor, med en omsättning på drygt 270 miljoner. Det innebär en ökning på 18 miljoner kronor och en vinstökning på ungefär 9 miljoner kronor jämför med föregående år.

QPharma har i dag omkring 150 anställda, men enligt Kenneth Stokholm kommer de vara närmre 160 personer vid årets slut och ytterligare 15–20 personer efter ombyggnationen. Bolaget ingår i koncernen Nordic Group, som i sin tur är en systergrupp till läkemedelsjätten Ferring där Fredrik Paulsen står som ägare.

Emiliano Strauss

Läkemedelsbolaget QPharma i Malmö inleder efter sommaren en förstudie inför en utbyggnad av sina lokaler. Om allt går enligt planerna ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.