torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Leo Pharma-höjdare går in i stamcellsbolag

Lundabolaget LongBoat Explorers, som tillvaratar och förädlar stamceller ur fostervatten, har fått ett kapitaltillskott på två miljoner kronor. Ny delägare är Anders Månsson, vice vd på Leo Pharma, som även blir ny ledamot i styrelsen.

Anders Månsson var tidigare chef på läkemedelsbolaget Leo Pharmas avdelning för affärsutveckling i Danmark, och var drivande när storaffären mellan Leo Pharma och den japanska medicinjätten Astellas gick i lås 2015 – en uppgörelse som då värderades till 6,3 miljarder kronor. I dag är han affärsområdeschef i Leo Pharmas fokusområde dermatologi.

Longboat Explorers vd Marcus Larsson är barnläkare vid Lunds universitetssjukhus. Han och medgrundarna Andreas Herbst och Niels-Bjarne Woods har tillsammans funnit ett sätt att tillvarata stamceller ur fostervatten i ögonblicket just före en förlossning med planerat kejsarsnitt.

– Ju yngre cellerna är desto piggare är de, och de har dessutom inga konstiga mutationer, säger Marcus Larsson.

Alla organ hos högre djur härrör från embryots tre lager: ektoderm, endoderm och mesoderm. Ur det mesoderma lagret bildas så kallade mesenkymala stamceller från vilka till exempel muskler, ben och fettceller kan bildas. De mesenkymala stamcellerna kan bland annat dämpa oönskad inflammation i kroppen som kan uppkomma vid autoimmuna sjukdomar. Det har även visat sig att en lungskyddande substans kan utvinnas ur fostervattnet.

Utöver Anders Månsson är det tidigare ägare som står för de två miljoner kronorna i nytillskott. Bland dessa finns grundarna, LU Innovation, Perspektiv Invest och Christer Fåhraeus. LongBoat Explorers bildades 2015 och är i färd med att rekrytera sina första anställda. Bolaget sitter i inkubatorn Smile på Medicon Village.

Magnus Erlandsson

Lundabolaget LongBoat Explorers, som tillvaratar och förädlar stamceller ur fostervatten, har fått ett kapitaltillskott på två miljoner kronor. Ny delägare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.