tisdag 23 april 2024

inloggad som

Danmark lyfter pressat Prevas

Efter ett mycket kärvt 2015 pekar siffrorna återigen uppåt för noterade teknikkonsultkoncernen Prevas sydsvenska gren. Men den danska verksamheten går fortfarande betydligt bättre.

Efter att ha varit nere och vänt på 60 miljoner kronor i omsättning 2015 landade intäkterna för region syd på 72,2 miljoner kronor förra året, uppger regionchefen Patrick Buschow för Rapidus.

– I Malmö och Lund har vi känt av viss turbulens från de tidigare neddragningarna i telekomsektorn, men det senaste halvåret har vi märkt ett klart uppsving och ökad efterfrågan från både storföretag och riskkapitalfinansierade uppstartsbolag, säger han.

Prevas är inriktat på konsulttjänster och utvecklingsprojekt inom hårdvara, mjukvara och sedan två år tillbaka även mekanik, för produktutveckling samt industriell IT och automation. I kundlistan finns bland andra Axis, Hövding, Höganäs Bjuf och Safegate. Under vintern har Prevas fått Lundabaserade CellaVision som ny kund och plockat en order till Carlsbergs mineralvattenfabrik i Ramlösa värd 14 miljoner kronor.

Men även om siffrorna pekar uppåt slutade 2016 fortfarande med ett negativt rörelseresultat för Prevas sydsvenska gren enligt Patrik Buschow. Då ser det bättre ut i Danmark, där marknaden varit fortsatt stark. Prevas har det senaste året behållit sin danska försäljning på 74 miljoner kronor och ökat rörelseresultatet något till 4,5 miljoner. I Danmark har Prevas i dag ett 60-tal anställda, jämfört med 50 i södra Sverige.

Totalt har Prevas runt 550 anställda och omsatte 697 miljoner kronor 2016, något mindre än året före. Rapporten över årets första kvartal publiceras imorgon.

Erik Olausson

Efter ett mycket kärvt 2015 pekar siffrorna återigen uppåt för noterade teknikkonsultkoncernen Prevas sydsvenska gren. Men den danska verksamheten går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Revansch för Cellavision

    Blodanalysföretaget Cellavision i Lund serverade på onsdagen en kvartalsrapport som var en rökare i krysset. Aktieinvesterare svarade med att lyfta aktien med nästan 20 procent.

  • Extra: Hövding ansöker om konkurs

    Styrelsen i Hövding Sverige AB har beslutat att ansöka om att försätta bolaget i konkurs. Konkursansökan lämnades in idag den 21 december 2023 till Malmö tingsrätt.

  • Hövdings verkliga dödsdom

    Säljstoppet för Hövding är allvarligt, men överklagningsbart. Den verkliga dödsdomen är att bolaget åläggs att återkalla alla Hövding 3 från slutkunder – som lär resa krav på att få pengarna tillbaka.

  • Hövding kan stoppa även i Danmark

    Cykelhjälmsföretaget Hövding överväger att på eget bevåg stoppa försäljningen i Danmark.
    – Vi har ändå redan tappat nästan all försäljning i Danmark, säger vd Sofia Svensson.

  • Hövding sätter emot

    Cykelhjälmsföretaget Hövding motsätter sig konsumentverket säljförbud med en utredning som visar att krockkudde-kragen uppfyller gällande säkerhetskrav.

  • Tungt för Joel Eklund sedan Hövding-köpet

    Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Prevas slukar Lundabolag

    IT-konsulten Prevas accelererar i Skåne och förvärvar nu ett Lundabolag. Det lär inte bli koncernens sista skånska affär.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]