Antalet aktörer som ska främja skånska innovationer har på åtta år ökat från 50 till 80 – och deras gemensamma budget har växt med 17 procent. Ändå misslyckas Skåne med att slå mynt av innovationsförmågan i form av ökat bruttoregionalprodukt, det regionala BNP. Det framgår i en färsk rapport som Rapidus tagit del av.
Rapporten är framtagen av analysföretaget Kontigo på uppdrag av Region Skåne som en halvtidsavstämning av arbetet med att bli Europas mest innovativa region år 2020. Senaste mätningen från EU visar att regionen definitivt befinner sig i toppskiktet och visst skapas det innovationer här – antalet patent per invånare är högt. Men Skåne går inte framåt lika snabbt som jämförbara regioner i Europa.
Skånes innovationssystem har tidigare kritiserats för att vara ett virrvarr av inkubatorer, samverkansarenor och forskningsaktörer. Rapporten visar att även om aktörerna har blivit fler, så har de också blivit bättre på att samarbeta. Ett känt problem är att aktörerna, som oftast drivs med projektmedel, tvingas lägga orimligt mycket tid på ansökningar och administration, vilket stjäl tid från det innovativa arbetet.
– Det här är ett problem i hela strukturen, som Region Skåne inte kan göra något åt. I de fall man är finansiär kan man se till att ge ordentlig grundfinansiering till de aktörer som man tror på för att skapa arbetsro, säger Peter Bjerkesjö, en av rapportförfattarna.
2015 kanaliserades 1,4 miljarder kronor in i systemet. Det är 200 miljoner kronor mer än 2009. Framöver kommer summan troligen växa då utdelningarna för utvecklingsprojekt från EU:s strukturfonder ökar.
Ger mer pengar bättre resultat?
– Självklart kan mer resurser göra skillnad. Men det viktigaste är vad man gör med dem, och att alla finansiärer och aktörer frågar sig: hur gynnar det som vi gör nu Skåne, innovatörerna och de som vill utveckla företag? säger Peter Bjerkesjö.
Kontigo konstaterar också att Skånes starka innovationsförmåga inte återspeglas i en högre BRP, den regionala motsvarigheten till BNP. Carin Daal, enhetschef för innovation och entreprenörskap på Region Skåne menar att det är ett alltför trubbigt mått för att dra slutsatser om innovationsförmågan.
– Dagens BRP mäter hur det såg ut för fem-tio år sedan år sedan. Det är svårt att isolera innovationskraften i BRP-måttet, men att jobba med den är ett sätt att förbättra BRP, säger hon.
Elin Andersson Rosenstock