onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Ikea bäst på att värva uppsagda från Sony Mobile…

Ikea är ett av de företag som har sugit åt sig flest av dem som sades upp från Sony Mobile för två år sedan. Det visar statistik från Trygghetsrådet som Rapidus tagit del av.

I mars 2015 kom beskedet att 1.000 tjänster skulle bort från mobiljätten i Lund. I slutändan fick 400 konsulter och 575 anställda gå.

Vad konsulterna gör i dag är svårt att veta, men de anställda har Trygghetsrådet, TRR, viss koll på. Över 80 procent av dessa, eller 473 personer, har utnyttjat TRR:s tjänster för att komma vidare i karriären. Av dessa har 288 i dag nytt jobb och ytterligare 52 har startat eget enligt rådets egen statistik.

Majoriteten arbetar i dag i Malmö eller Lund, där de är utspridda på en mängd olika företag. Men den arbetsgivare som har rekryterat enskilt flest av de uppsagda är Ikea, som enligt TRR har anställt totalt 33 personer i ett tiotal olika koncernbolag. Även Arbetsförmedlingen bekräftar att många av de uppsagda har gått till Ikea.

Exakt vad personerna jobbar med där är oklart, men möbeljätten offentliggjorde förra veckan en satsning på uppkopplade prylar.

”Det smarta hemmet är ett mycket intressant område vi arbetar med. För att vi ska kunna fortsätta göra detta är kompetensförsörjningen med spetskompetens väldigt viktig”, kommenterar Ellen Ferm, pressansvarig på Ikea i ett mejl till Rapidus.

Efter Ikea kommer Axis i Lund som enligt Trygghetsrådets uppgifter har sugit till sig 15 av de uppsagda, följt av Bosch som har rekryterat 14 och Sigma Connectivity som har anställt 12 stycken. 99 personer är två år efter varslet fortfarande arbetssökande enligt TRR.

– Men vissa av dem har kommit till oss nyligen, det hör troligtvis samman med att de har haft ett förmånligt avgångspaket där de har kunnat ta det lugnt i sitt jobbsökande, säger Bo Altinius till Rapidus.

Hans uppfattning att personerna i fråga är eftertraktade på arbetsmarknaden.

– Jag tror att de här 99 personerna kommer ha hittat ny sysselsättning före årsskiftet, säger Bo Altinius.

Elin Andersson Rosenstock

Ikea är ett av de företag som har sugit åt sig flest av dem som sades upp från Sony Mobile […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.