onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Respiratorius vd Johan Drott…

… som just har fått särläkemedelsstatus beviljat i USA för Val001, en kombination av existerande läkemedel som visat sig kunna öka överlevnaden vid behandling av lymfom.

Vad innebär det här för Respiratorius?

– Att vi får stöd i design av våra studier vilket gör att vi kan använda färre patienter och sänka kostnaden för kliniska prövningar. Vi får även exklusivitet i sju år på den amerikanska marknaden när Val001 väl blivit godkänt.

Fas I/IIa-studier för Val001 pågår just nu. Hur går det?

– Vi räknar med att presentera resultat i början av 2018.

Sedan tidigare har ni särläkemedelsstatus även i Europa. Finns det fler regioner ni siktar på?

– Det kan jag inte kommentera just nu. Vi siktar på att hitta en partner till det här projektet och särläkemedelsstatus gör paketet bättre.

Varför vill ni hitta en partner?

– Nästa steg är en större mer kostsam studie, då är det ett attraktivt spår att hitta en partner. Respiratorius kommer sannolikt aldrig själv sätta ett sådant här läkemedel på marknaden.

Hur långt har ni kommit med bolagets övriga portfölj?

– Resp1000, en läkemedelskandidat inom KOL och astma, utvecklas av indiska Cadila. Där pågår det prekliniska arbetet. Vi har även Resp3000 som ska användas vid diagnostik. Där har vi gjort djurstudier som gett bra resultat och står inför beslutet om fortsatt utveckling.

Respiratorius är baserat i Lund och noterat på Aktietorget. Största ägaren är Christer Fåhraeus.

Erik Olausson

… som just har fått särläkemedelsstatus beviljat i USA för Val001, en kombination av existerande läkemedel som visat sig kunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.