söndag 3 december 2023

inloggad som

LU Holding gör fem nya investeringar…

Sedan årsskiftet har LU Holding investerat i fem nya bolag, vilket är rekord för det universitetsägda investeringsbolaget. Nyligen såldes Mistbase till hårdvarujätten ARM, i en affär som enligt uppgift till Rapidus gav delägaren LU Holding över tio miljoner kronor.

– Vi förväntar oss att 2017 blir det bästa året någonsin, både sett till antal investeringar och till vårt rörelseresultat, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör.

Det beror delvis på försäljningen av Mistbase i Lund, som utvecklar teknik för strömsnål radiokommunikation.

Ett av de bolag som LU Holding nyligen gått in i är nybildade C2Amps i Lund. Bakom bolaget står Acconeer-grundaren Lars-Erik Wernersson och Ericssonveteranen Lars Tilly.

C2Amps ska kommersialisera forskning från LTH:s institution Elektro- och informationsteknik. Bland annat handlar det om att utveckla energisnåla transistorer och kretsar med hjälp av halvledarmaterial från den tredje och femte gruppen i periodiska systemet. Vissa av dessa ämnen har åtråvärda egenskaper, men är så sällsynta att de enbart kan komma ifråga för kommersiell användning om transistorerna skalas ner till nanostorlek. Det ökar också prestandan.

– Vi har en stor forskningsvolym med flera nationella program och ett stort EU-projekt som vi leder. C2Amps ska hantera det som kommer ut från forskningen, och ta kontakter med de stora bolagen, säger Lars-Erik Wernersson till Rapidus.

Nanotransistorer skulle kunna spela en nyckelroll i att hålla världens energikonsumtion i schack då allt fler prylar kopplas upp och kommunicerar med varandra.

– Men det beror på vilka beslut som fattas i de stora bolagen, säger Lars-Erik Wernersson.

I styrelsen sitter bland annat Lars Tilly, tidigare forskningschef och sajtchef för Ericsson i Lund och initiativtagare till mobilklustret Mobile Heights. LU Holdings andel i bolaget är 18 procent.

LU Holding har sedan årsskiftet även investerat i Safe Mimo som utvecklar säker och snabb trådlös kommunikation för 5G – och WiGig-nätverk. Även Safe Mimo är sprunget ur LTH:s institution för elektro- och informationsteknik. Corsmed utvecklar en molnlösning för simulering av magnetröntgen, och Apertilis sysslar med säkra låssystem, primärt för äldrevården.

LU Holding är delägare i över 40 bolag.

Elin Andersson Rosenstock

Sedan årsskiftet har LU Holding investerat i fem nya bolag, vilket är rekord för det universitetsägda investeringsbolaget. Nyligen såldes Mistbase till hårdvarujätten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad