måndag 17 juni 2024

inloggad som

Dansk centrifug ska användas vid sårvård

Danska Reapplix har tagit fram en liten, helautomatisk centrifug. Den är optimerad för att göra aktiva plåster ur patienters eget blod, tillsammans med Reapplix patenterade teknik. Plåstren måste tillverkas precis innan de ska användas och består av koncentrat av celler och tillväxtfaktorer som påskyndar läkning av svårläkta sår. Den specialdesignade centrifugen gör att blodhanteringen kan ske slutet.

Centrifugen är inte lik en industriell labbcentrifug utan har en strikt design, är runt 25 cm i diameter och med låg vikt. Den är framtagen för tillverkning av det aktiva koncentratet precis före applicering på såret, och ska användas tillsammans med engångsutrustning.

Bolagets teknik har hittills använts vid över 5.000 behandlingar på nära 700 patienter, varav 250 är patienter som deltar i kliniska studier av produkten, enligt bolagets vd Graeme Brookes.

– Vi kommer att rulla ut centrifugen under de närmaste månaderna till utvalda kliniker med inflytelserika användare, säger Graeme Brookes.

Resultat från Reapplixs pågående stora kliniska studier med 250 diabetespatienter i Danmark, Sverige och England kommer att vara tillgängliga om ungefär ett år.

Bolaget har fem anställda och tog in 2,7 miljoner euro i riskkapital under förra året. I slutet av 2017 kommer Reapplix att öppna en ny finansieringsrunda inför den fullskalig lanseringen som ska ske 2018.

Sedan Reapplix grundades 2008 har bolaget tagit in ungefär 11 miljoner euro. Största ägarna är Seed Capital, Novo Seeds och Vækstfonden.

Elisabet Ottosson

Danska Reapplix har tagit fram en liten, helautomatisk centrifug. Den är optimerad för att göra aktiva plåster ur patienters eget blod, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]