fredag 29 mars 2024

inloggad som

Qgroup öppnar två nya amerikanska dotterbolag

Qgroup är på väg att starta två nya amerikanska dotterbolag. IT-konsultkoncernen har det senaste året dubblat omsättningen till närmare 225 miljoner kronor, uppger ledningen.

För drygt ett år sedan rapporterade Rapidus att Malmöbaserade Qgroup öppnat flera kontor utomlands. Nu tar koncernen ytterligare kliv i USA med en etablering i New York och ett andra dotterbolag i San Francisco.

Fokus i utlandsexpansionen ligger på så kallad ”big data”, att organisera, strukturera och analysera stora datamängder, där Qgroup har kunder som Facebook, Allianz och Wells Fargo. I dag har koncernen sammanlagt 22 operativa bolag.

Enligt koncernchefen Jon Carvell landade omsättningen 2016 på runt 225 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 113 miljoner 2015. Med en nästan tioprocentig rörelsemarginal beräknas Qgroup göra ungefär 20 miljoner i vinst, varav fem miljoner återinvesteras i nya bolag.

Bara i februari anställdes 20 personer och nu arbetar sammanlagt uppemot 300 anställda i sex länder. Ungefär hälften av dem finns i Skåne, där koncernen i dag har sju bolag. Bland kunderna syns Ikea, Tetra Pak och Alfa Laval.

– Vår nuvarande tillväxttakt är accelererande. Vi kommer fortsätta växa och anställa fler kollegor men rekryteringstakten i Skåne kommer nog avta. Vi lär inte dubbla antalet rekryteringar per år som vi gjort hittills, säger Jon Carvell till Rapidus.

Förutom Jon Carvell är Qgroups största ägare grundarna Mikael Kretz och Håkan Paulsson, samt Mohammed Al-Amoudis Midroc Invest. Som styrelseledamot sitter Peter Carlsson, tidigare global chef för inköp och logistik på Tesla och aktuell med projektet att bygga en svensk batterifabrik i miljardklassen.

Emiliano Strauss

Qgroup är på väg att starta två nya amerikanska dotterbolag. IT-konsultkoncernen har det senaste året dubblat omsättningen till närmare 225 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]