lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skuggtillvaro väntar på börsen

Kort sagt: Med långt över 100 Öresundsbolag noterade på de olika listorna var det länge sedan en plats på börsen också gav en garanterad plats i rampljuset. För mindre teknikbolag kan klivet ut i en publik miljö paradoxalt nog bli ett kliv in i skuggan.

Av Erik Olausson, chefredaktör

De senaste månaderna har varit minst sagt hektiska för Malmöbaserade Bimobject, som byggt upp ett digitalt bibliotek av detaljerade ritningar av möbler, material och konstruktionsdetaljer åt arkitekter och byggare. I januari tog bolaget över delar av Nasdaqnoterade Autodesks verksamhet, inklusive 270 kundkontrakt som beräknas generera 35 miljoner kronor i årliga intäkter – lika mycket som bolaget omsatte under hela 2016. I februari grundades ett nytt försäljningsbolag i Frankrike. Parallellt har Bimobject fått in hisnande 167 miljoner kronor i en riktad nyemission som gjorde danska logistik- och servicekoncernen Solar till 20-procentig ägare.

Om allt det här känns obekant är du knappast ensam, sett till mediebevakningen framstår Bimobjects utveckling det senaste året som en ovanligt väl bevarad hemlighet. Bortsett från en liten notis i danska Børsen har vinterns spektakulära affärer i princip passerat obemärkt förbi såväl de lokala som de nationella medierna.

Bimobject är ett nästan övertydligt exempel på vad som kan hända innovationsbolag när de varit listade ett tag. Företaget är inte tillräckligt stort och etablerat för att bevakas löpande av affärspressen men inte heller tillräckligt litet och nystartat för att plockas upp av de specialmedier som är inriktade på uppstartsbolag.

Börsens krav på bred informationsspridning gör det dessutom omöjligt att läcka nyheter exklusivt till enskilda medier, ett klassiskt PR-trick för att få större genomslag. Börsreglerna är också huvudskälet till att vi på Rapidus skriver mindre om de skånska innovationsföretagen efter att de noterat sig – det är betydligt svårare att vara först med nyheter som bolagen själva inte får bekräfta utan att bryta mot regelverket.

Det finns visserligen några nytillkomna aktörer i gränslandet mellan journalistik och marknadsföring – som Finwire och Biostock – men dessa riktar sig främst till investerare, inte till en allmänhet intresserad av regionens näringsliv.

Dynamiken syns tydligt i en undersökning PR-byrån Aspekta genomförde i höstas bland ett tiotal vd:ar till sydsvenska bolag som listat sig de senaste två åren. Här talar Aspekta givetvis i egen sak, Malmöbyrån får stora delar av sina inkomster från företag som är noterade och vill synas mera. Men svaren i rundringningen är ändå väldigt talande:

”Efter noteringen och den första kvartalsrapporten gick vi in ett informationsvacuum. I samband med noteringen, som är en nyhet i sig, har man fullt upp med att kommunicera. Sedan är det förvånande hur tyst det blir” säger en av de anonyma vd:arna.

Problematiken späs på av att konkurrensen om uppmärksamheten hårdnar i takt med att allt fler teknik- och life sciencebolag väljer att lista sig. I dag är en bra bit över 100 bolag i Öresundsregionen noterade på de svenska listorna, vilket innebär en fördubbling på bara några år.

Det är en utveckling som Rapidus har svårt att på egen hand kompensera för. Men vi gör vad vi kan – exempelvis genom att plocka upp Bimobjects senaste utveckling i en snabbanalys nära dig.

Kort sagt: Med långt över 100 Öresundsbolag noterade på de olika listorna var det länge sedan en plats på börsen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Bimobject byter vd – igen

    En vd på Malmöföretaget Bimobject sitter i en katapultstol som är inställd på två år. Så ser det i alla fall ut sedan vd Martin Lindh på tisdagen sköts ut från företaget. – Det har funnits en rörig historik, säger ordförande Pia Engholm.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.