fredag 10 maj 2024

inloggad som

3D-skrivarna går varma i Höganäs

Skånska industrikoncernen Höganäs dotterbolag Digital Metal tredubblade omsättningen under 2016, uppger försäljningschefen Alexander Sakratidis. För att möta efterfrågan tar bolaget fram nya 3D-skrivare för metall och bygger om de gamla.

Höganäs Digital Metal går in på sitt femte år och fortsätter utvecklingskurvan uppåt. I år tas den fjärde skrivaren för små och komplexa komponenter i bruk samtidigt som bolagets andra licensaffär, alltså uthyrning av en skrivare, är i hamn.

– De allra flesta som tänker på 3D-utskrifter tänker på prototypjobb, men vi gör även serieproduktion. Förra året körde vi åtta olika komponenter i serieprodukter på upp till 30.000 enheter per design. Det är vi nog bland de första att göra, säger Alexander Sakratidis till Rapidus.

Höganäs Digital Metal gick enligt årsredovisningarna från en omsättning på 1,6 miljoner kronor 2014 till 4,7 miljoner kronor 2015. En del redovisas dock på andra håll i koncernen.

– 2016 var ett väldigt bra år, vi nästan tredubblade omsättningen och antalet kunder mer än dubblerades, säger Sakratidis utan att vilja precisera mer.

Höganäs Digital Metal fokuserar på mindre komponenter, upp till 50 millimeter långa. Förra året utökades materialpaletten med 17-4 PH, ett rostfritt stål med hög hållfasthet. Ett flertal metaller är under utveckling och ett antal lanseras under året. Förfrågningar finns på titan, koppar, silver och bland legeringar är CoCr och Inconel intressanta, uppger Sakratidis.

Höganäs delar in sin marknad för 3D-printing i fyra segment: industri, aerospace, dental och medicin samt “luxury” med smycken och klockor.

– Inom luxury har vi inlett ett utvecklingsarbete tillsammans med Montfort Watches, ett Kickstarterprojekt som påbörjades 2015. I vår lanseras klockan där vi står för urtavlan, säger Alexander Sakratidis.

Höganäs är världens största metallpulvertillverkare, 2016 landade omsättningen på drygt sju miljarder kronor. Bolaget ägs av Wallenbergarnas FAM och Lindéngruppen. Verksamheten inom 3D-printing sysselsätter cirka 20 personer, chef för detta är Ralf Carlström.

Jennie Lorentsson

Skånska industrikoncernen Höganäs dotterbolag Digital Metal tredubblade omsättningen under 2016, uppger försäljningschefen Alexander Sakratidis. För att möta efterfrågan tar bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen