torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Coeli köper finansbolag i Helsingborg

Stockholmsbaserade Coeli ökar sin närvaro i Skåne genom köpet av Helsingborgsbaserade Mobilis Kapitalförvaltning. Affären ger Coeli ett par nya anställda och 1,1 nya miljarder i förvaltat kapital.

Mobilis grundades 2005 och hade i senaste inrapporterade bokslutet en omsättning på 27 miljoner kronor, nära dubbelt så mycket som året innan. Bolaget är främst aktivt inom förvaltning av pensionskapital åt privatpersoner. Det är Coeli Asset Management också, men i mindre utsträckning. Bolaget arbetar i dag främst med institutionella kunder och förmögna privatpersoner.

– Vi har inte fokuserat lika mycket på detta tidigare men vill nu utöka närvaron på den svenska marknaden för pensionssparande, säger vd Lukas Lindkvist.

Av Mobilis sex anställda kommer två följa med till Coeli. Bland dem finns Mobilis vd Christian Kvist, som även sitter på styrelseposter i Malmöbolagen System Verification och Empear. Mobilis huvudägare Peter Ahl och Magnus Halling är kvar i styrelsen men lämnar det operativa arbetet, uppger Lukas Lindkvist. Förvärvet sker kontant.

I dag har Coeli-koncernen åtta anställda i Malmö samt ett representationskontor i Helsingborg. Totalt sysselsätter Coeli runt 70 medarbetare inom kapitalförvaltning samt förmögenhetsrådgivning åt främst företagare, privatpersoner och mindre stiftelser. Det förvaltade kapitalet har på senare tid växt med runt 15 procent per år till tio miljarder kronor, enligt Lukas Lindkvist.

Han pekar dock på  en ökande regelbörda för finansbolagen.

– Det gör det allt tuffare för mindre spelare och är ett skäl till att Mobilis ägare ville sälja till oss. Jag tror att det kommer finnas fler bolag framöver som får svårt att klara sig själva, säger Lukas Lindkvist.

Coelis nettoomsättning har de senaste åren legat strax över 100 miljoner kronor. Koncernen ägs av grundaren Mikael Larsson och ett tiotal nyckelmedarbetare.

Erik Olausson

Stockholmsbaserade Coeli ökar sin närvaro i Skåne genom köpet av Helsingborgsbaserade Mobilis Kapitalförvaltning. Affären ger Coeli ett par nya anställda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.