tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Avgörande nära för Galectos miljardaffär

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb håller just nu på att ta beslut om de ska köpa Galecto Biotech och dess läkemedelskandidat mot lungfibros. De senaste kliniska försöken är avslutade, uppger Galectos vd Hans Schambye. Därmed har Bristol-Myers Squibb mindre än 60 dagar kvar att bestämma sig om de ska genomföra affären, värd uppåt 444 miljoner dollar.

Hösten 2014 slöt bolagen avtalet som har ett potentiellt värde av 444 miljoner dollar. Där ingår initiala betalningar, kliniska och regulatoriska milstolpebetalningar, samt rätten till framtida försäljning av svensk-danska Galectos läkemedelskandidat TD139 i hela världen. Enligt avtalet har Bristol-Myers Squibb optionsrätt under 60 dagar efter fas Ib/IIa-studien. Den har nyligen avslutats, uppger Hans Schambye utan att vilja ge fler detaljer.

– Jag kan tyvärr inte ge dig några uppgifter kring resultaten från de kliniska försöken eller vad vi har för några diskussioner med BMS, säger han till Rapidus.

Läkemedelskandidaten påverkar regleringen av galectiner, proteiner i kroppen som visat sig vara inblandade i flera sjukdomsförlopp som exempelvis fibros, inflammation och cancer. Substansen ska inhaleras och kan stoppa eller sakta ner den dödliga sjukdomen lungfibros som drabbar runt 200.000 personer i västvärlden och där det i dag inte finns någon bra behandling.

Galecto Biotech bildades 2011 av kemiprofessorn Ulf Nilsson och biologiprofessorn Hakon Leffler, båda forskare vid Lunds universitet, professor Tariq Sethi vid King’s College i London samt Hans Schambye. Ägare är bland andra Novo Seeds, Sunstone Capital, Seed Capital och Merck Serono Ventures samt Almi.

Elisabet Ottosson

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb håller just nu på att ta beslut om de ska köpa Galecto Biotech och dess läkemedelskandidat mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.