torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Tiotals miljoner i kassan – LU Holding ökar investeringstakten

LU Holding går med vinst för tredje året i rad. Med tiotals miljoner kronor i kassan räknar ledningen med att göra fler investeringar än någonsin under 2017.

Länge gick det trögt för LU Holding – tidigare LU Innovation System – som investerar i nybildade bolag sprungna ur universitetets forskning. Under 2000-talets första del uppvisade årsbokslutet upprepade minusresultat och bristen på fritt kapital hindrade många nyinvesteringar.

Men när vd Linus Wiebe tittar tillbaka på 2016 konstaterar han att bolaget gått med vinst för tredje året i rad, och att balansräkningen fortsätter att utvecklas i positiv riktning.

– Vi har nu ett antal tiotals miljoner kronor att investera, och dessutom ett bra inflöde av intressanta projekt. Under 2016 utvärderade vi över 300 stycken. Det betyder att vi under 2017 kommer att kunna gå in i fler bolag än på länge, säger han till Rapidus.

Att fler bolag börsnoteras – och att det sker snabbare – är en förklaring till ljusningen. LU Holdings policy är med Linus Wiebes ord att ”vara delägare så länge man gör skillnad”. Den ökade noteringstakten betyder att LU Holding kan kliva av projekt tidigare.

LU Holding är i dagsläget delägare i 46 bolag. En av 2016 års stora händelser i portföljen var bioteknikföretaget AcouSorts listning på Aktietorget i december. Listningsemissionen övertecknades rejält, och bolagets börsvärde ligger idag på 80 miljoner kronor. LU Holding äger omkring 15 procent.

Bolaget är också delägare i Lundabaserade Acconeer och SenzaGen, som båda har aviserat att de ska gå till börsen under 2017.

Elin Andersson Rosenstock

LU Holding går med vinst för tredje året i rad. Med tiotals miljoner kronor i kassan räknar ledningen med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.