tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Botten kan vara nådd för Alfa Laval och Trelleborg

|  , ,

Kort sagt: Det går att hitta en rad ljusglimtar i bokslutsfloden från de svenska industrijättarna. Ur ett skånskt perspektiv glädjer både Alfa Laval och Trelleborg sina aktieägare med siffror som pekar mot att verksamheten går åt rätt håll.

Av Anders Haskel, Gästskribent

På tisdagen tog Alfa Laval-aktien ett rejält kliv uppåt efter att bolaget presenterat ett bokslut som innehöll en rad ljuspunkter. Och igår var det dags för nästa skånska industriklassiker att visa korten. Trelleborg-aktien backade inledningsvis men gick under dagen upp med nästan en procent som en bekräftelse på att framtidsutsikterna ljusnat för gummikoncernen.

Alfa Laval och Trelleborg skickar samma signaler som kommer från en rad andra industriföretag. Den globala industrikonjunkturen är på väg uppåt och det kommer i slutändan inte bara att gynna industrijättarna. En rad mindre företag kommer efterhand också att få mer att göra, inte minst de som erbjuder nya tekniska lösningar.

En iakttagelse är att digitaliseringen på bred front är på väg att slå igenom i många traditionella branscher. Ett exempel är att Trelleborg nyligen lanserat en e-handelsplattform för försäljning av bland annat hydrauliktätningar. Allt talar för att det på en rad områden finns utrymme för stora produktivitetsvinster genom att införa ny teknik. På kort sikt är det däremot ökad efterfrågan som kommer att lyfta företagen. Orderingången tillhörde ljuspunkterna i Alfa Lavals bokslut och ett starkt inflöde av nya affärer är ju en bra garanti för att vinsterna till slut ska lyfta.

Olje- och gassegmentet är ett av de områden som ser ut att tillfriskna. Efterfrågan från oljeindustrin sjönk ju brant i samband med det kraftiga oljeprisfallet för något år sedan och Alfa Laval tappade runt 90 procent av affärerna inom vissa produktgrupper. Ett stabilare oljepris gör nu att beställningarna sakta men säkert ser ut att vara på väg tillbaka. Företaget har också drabbats hårt av en rejäl nedgång inom fartygsbyggande. Alfa Laval tror inte på någon snabb återhämtning även om det finns signaler att botten kan vara nådd.

En joker i leken är de nya krav som införts om att fartyg måste utrustas med särskilda reningssystem för ballasttankar. Här väntar en potentiell mångmiljardmarknad för Alfa Laval även om inte särskilt mycket har synts i orderböckerna så här långt.
Det tuffa marknadsklimatet ledde till att Alfa Laval i fjol drog i gång ett omstrukturerings- och sparprogram. Som Rapidus skrev igår innebär detta bland annat att runt 50 av totalt över 1.000 jobb försvunnit från verksamheten i Lund.

Trelleborg har under ett par år brottats med vikande organisk försäljning. Att omsättningen ändå nått nya rekordnivåer beror helt och hållet på förvärv. Sju företag köptes under 2016. Klart störst var förvärvet av tjeckiska CGS Holding som gör Trelleborg till ett betydligt större företag inom lantbruksdäck men också tillför produkter inom andra områden.

Även inom Trelleborg sticker olja/gas ut på den negativa sidan. Organiskt tappade affärsområdet mer än en fjärdedel av försäljningen under sista kvartalet. Det slog i sin tur rejält mot rörelseresultatet. Utmaningarna finns kvar under i alla fall den första delen av 2017 men balanseras upp av att andra delar av Trelleborg går bättre.

Bolaget pekar bland annat på att efterfrågan växte organiskt under fjärde kvartalet för första gången på lång tid från så kallad generell industri i Europa. Ett bevis på att det finns ett gott självförtroende inom Trelleborg är att rörelsemarginalmålet nyligen höjts från 12 till 15 procent. För att nå dit måste vinsten lyfta med en bit över 15 procent.

De senaste årens ekonomiska motvind kan vara på väg att vändas till medvind för de globala industriföretagen. Det främsta hotet ser nu ut att komma från politikerna och de skador som ökad protektionism kan komma att skapa.

Kort sagt: Det går att hitta en rad ljusglimtar i bokslutsfloden från de svenska industrijättarna. Ur ett skånskt perspektiv glädjer både […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Peter Nilsson vill få upp värdet

    Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.

  • Trelleborgs däckförsäljning får grönt ljus

    Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar […]

  • Rekordkvartal för Alfa Laval

    Här följer en sammanfattning av torsdagens skånska bokslutsrapporter. Alfa Laval Skånes största börsbolag, Alfa Laval, redovisar en ökad omsättning och […]

  • Storbolagen flaggar för tuffare tider

    2022 innebar i många fall rekord. Men nu blir det tuffare. Här följer en sammanställning av Skånes tyngre bokslutsrapporter hittills. […]