onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Nytt bolag ska printa proteser

Med hjälp av en nyinköpt maskin för 3D-bearbetning ska det relativt nya bolaget Insolidex på Ideon bland annat producera patientanpassade proteser till sjukvården.

– Tanken är att Insolidex ska få information från sjukvården om vad specifika patienter behöver. Det ska vara en direktkontakt mellan vår maskin och sjukvården där vi sätter igång och tillverkar så fort som möjligt och skickar sedan till sjukvården, säger medgrundare Ali Ismail till Rapidus.

Dock kommer det dröja ett par år innan bolagets proteser når marknaden då det krävs certifikat för att leverera och producera dem Maskinen är fem gånger fem meter och är i princip en stor fem-axlad svarv som svarvar, fräser och polerar metallkomponenter och produkter.

Insolidex har köpt till en robotdel som kan programmeras att plocka och placera ut material så att maskinen kan arbeta utan uppsyn. Produkterna modelleras i 3D i ett CAD-program.

Maskinen kostar 6,5 miljoner konor och är leasingfinansierad via SEB. Bolaget ska hyra maskinen till en början men ska sedan köpa ut den efter leasingperioden. I förlängningen planerar Insolidex ha fyra maskiner. Produktionen kommer förläggas till Veberöd.

Fem personer ska arbeta i bolaget som kommer fokusera på tillverkning av komponenter och gjutformar till tillverkningsindustrin fram tills certifieringen är klar. Där har de redan kundsamarbeten med bland annat saudiska Obeikan Plastic Industry.

Insolidex vd Hani Makramella är även delägare i Ali Ismails Birka Biostorage, som förvarar och distribuerar provsamlingar åt framförallt läkemedelsbolag.

Emily Binks

Med hjälp av en nyinköpt maskin för 3D-bearbetning ska det relativt nya bolaget Insolidex på Ideon bland annat producera patientanpassade proteser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.