torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vänta inte på Fehmarn – Tyskland behöver det vi har

Kort sagt: Öresundsregionen har allt som Tyskland behöver mer av: IT, miljöteknik, life science och byggindustri. Det är dags att på allvar börja nyttja vår största gemensamma exportmarknad – och inte bara sitta och vänta på Fehmarn Bält-förbindelsen.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I veckan höll tidningen Børsen en konferens i Köpenhamn om danska möjligheter i Tyskland. Den kunde lika gärna ha handlat om Öresundsregionens möjligheter, för allt det som Tyskland efterfrågar just nu är vi i Öresundsregionen experter på:

* Tyskland behöver digitala lösningar. Det är fortfarande vanligt att skicka meddelanden med fax (!) och den tyska, offentliga sektorn, inte minst vården, är långt efter den svenska och danska när det handlar om att använda IT. Tysk byråkrati har också ett och annat att lära av danskars och svenskars tillgång till banker och myndigheter via NemID och BankID.

* Tyskland behöver Öresundsregionens miljöteknik eftersom landet strävar efter att bli grönare. Här finns en outnyttjad potential, på sommarens IFAT – världens största miljömässa med 135.000 deltagare – deltog alldeles för få svenska och danska företag.

* Tyskland är framstående inom life science, exempelvis med läkemedelsjätten Bayer som har danskt huvudkontor i Ørestad. I floran i Medicon Valley finns många företag som delvis livnär sig som underleverantörer till större spelare – exempelvis Zealand Pharma.

* De senaste årens många byggen i Västra Hamnen i Malmö samt Ørestad och Nordhavn på den danska sidan torde ge en inträdesbiljett till den tyska byggboomen. Enligt siffror från den tyska branschföreningen HdB steg orderingången i tysk byggindustrin med 18,1 procent under första halvåret 2016. Det är den snabbaste ökningen på 20 år.

För att slå igenom i Tyskland är tysktalande telefonförsäljare, tyska referenser, tysk serviceavdelning och tysk marknadsföring vägen framåt. Men i Skåne och Själland väntar många fortfarande med att göra ett allvarligt försök. Danska företag säljer till exempel fem gånger så mycket till var och en av Sveriges 10 miljoner invånare som till Tysklands 82 miljoner.

Här i regionen ligger fokus främst på olika framtidsscenarier med den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält. Men det finns ingen anledning att vänta på tunneln. För det första har vi redan välfungerande färjeförbindelser och ett innovativt logistikcenter vid Padborg i Jylland. För det andra är tunnelbygget försinkat (igen) av tyska överklaganden.

Politikerna trodde att Fehmarn Bält-förbindelsen skulle kunna öppna 2018. Nu blir det först 2030. Det finns 12.500 tyska inlagor som Femern A/S ska gå igenom, en tickande bomb som kan sabotera tidsplanen ytterligare. Danmark har därför också ett intresse att pressa på för ett tyskt godkännande genom ökad handel med både Tyskland och Sverige.

Frågan aktualiseras ytterligare av Theresa Mays Brexit-planer, som innebär att Storbritannien försvinner helt från EU:s inre marknad. Därmed blir Tyskland, som redan är vår största gemensamma exportmarknad, ännu viktigare.

Öresundsregionens chanser stärks av det samarbete som redan finns mellan Sveriges och Danmarks ambassader, som delar adress i Berlin. Det måste vi dra nytta av nu, och inte sitta och rulla tummarna i väntan på Fehmarn Bält-förbindelsen.

Kort sagt: Öresundsregionen har allt som Tyskland behöver mer av: IT, miljöteknik, life science och byggindustri. Det är dags att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.