torsdag 21 november 2024

inloggad som

Vänta inte på Fehmarn – Tyskland behöver det vi har

Kort sagt: Öresundsregionen har allt som Tyskland behöver mer av: IT, miljöteknik, life science och byggindustri. Det är dags att på allvar börja nyttja vår största gemensamma exportmarknad – och inte bara sitta och vänta på Fehmarn Bält-förbindelsen.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I veckan höll tidningen Børsen en konferens i Köpenhamn om danska möjligheter i Tyskland. Den kunde lika gärna ha handlat om Öresundsregionens möjligheter, för allt det som Tyskland efterfrågar just nu är vi i Öresundsregionen experter på:

* Tyskland behöver digitala lösningar. Det är fortfarande vanligt att skicka meddelanden med fax (!) och den tyska, offentliga sektorn, inte minst vården, är långt efter den svenska och danska när det handlar om att använda IT. Tysk byråkrati har också ett och annat att lära av danskars och svenskars tillgång till banker och myndigheter via NemID och BankID.

* Tyskland behöver Öresundsregionens miljöteknik eftersom landet strävar efter att bli grönare. Här finns en outnyttjad potential, på sommarens IFAT – världens största miljömässa med 135.000 deltagare – deltog alldeles för få svenska och danska företag.

* Tyskland är framstående inom life science, exempelvis med läkemedelsjätten Bayer som har danskt huvudkontor i Ørestad. I floran i Medicon Valley finns många företag som delvis livnär sig som underleverantörer till större spelare – exempelvis Zealand Pharma.

* De senaste årens många byggen i Västra Hamnen i Malmö samt Ørestad och Nordhavn på den danska sidan torde ge en inträdesbiljett till den tyska byggboomen. Enligt siffror från den tyska branschföreningen HdB steg orderingången i tysk byggindustrin med 18,1 procent under första halvåret 2016. Det är den snabbaste ökningen på 20 år.

För att slå igenom i Tyskland är tysktalande telefonförsäljare, tyska referenser, tysk serviceavdelning och tysk marknadsföring vägen framåt. Men i Skåne och Själland väntar många fortfarande med att göra ett allvarligt försök. Danska företag säljer till exempel fem gånger så mycket till var och en av Sveriges 10 miljoner invånare som till Tysklands 82 miljoner.

Här i regionen ligger fokus främst på olika framtidsscenarier med den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält. Men det finns ingen anledning att vänta på tunneln. För det första har vi redan välfungerande färjeförbindelser och ett innovativt logistikcenter vid Padborg i Jylland. För det andra är tunnelbygget försinkat (igen) av tyska överklaganden.

Politikerna trodde att Fehmarn Bält-förbindelsen skulle kunna öppna 2018. Nu blir det först 2030. Det finns 12.500 tyska inlagor som Femern A/S ska gå igenom, en tickande bomb som kan sabotera tidsplanen ytterligare. Danmark har därför också ett intresse att pressa på för ett tyskt godkännande genom ökad handel med både Tyskland och Sverige.

Frågan aktualiseras ytterligare av Theresa Mays Brexit-planer, som innebär att Storbritannien försvinner helt från EU:s inre marknad. Därmed blir Tyskland, som redan är vår största gemensamma exportmarknad, ännu viktigare.

Öresundsregionens chanser stärks av det samarbete som redan finns mellan Sveriges och Danmarks ambassader, som delar adress i Berlin. Det måste vi dra nytta av nu, och inte sitta och rulla tummarna i väntan på Fehmarn Bält-förbindelsen.

Kort sagt: Öresundsregionen har allt som Tyskland behöver mer av: IT, miljöteknik, life science och byggindustri. Det är dags att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.