tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Tactel säljer mjukvara till Singapore Airlines

Ett underhållningssystem designat av Malmöbolaget Tactel har precis börjat användas på Singapore Airlines flygplan.

Sedan Panasonic Avionics köpte Tactel 2015 har Malmöbolaget allt mer inriktat sig på att utveckla IFE-system, alltså den skärm med tillhörande mjukvara som gör att flygresenärer kan se allt från film till kartor som visar resrutten på stolsryggen framför. I dagsläget ägnar sig knappt hälften av Tactels personalstyrka på totalt 90 personer åt IFE-system.

– Det finns färre än tio bolag i världen som är stora på det, Tactel är ett av dem. I och med att Panasonic levererar hårdvaran till många flygbolag så har vi ett försprång, säger Tactels vd Jonas Hasselgren, tidigare Andersson.

Designen för Singapore Airlines är den första som hunnit levererats, men Jonas Hasselgren uppger att bolaget just nu jobbar med motsvarande projekt för flera andra flygbolag. Dessa väntas bli klara att levereras under året.

– Och vi kommer även fortsätta att jobba med Singapore Airlines, bland annat med uppgraderingar och förbättringar av systemet, säger han.

Tactel har huvudkontor i Malmö men finns också i Stockholm och sedan ett halvår tillbaka i Umeå. Jonas Hasselgren räknar med att bolaget under 2017 kommer att öka antalet medarbetare med cirka tio procent, vilket motsvarar den ökning som skedde under 2016. Det senaste räkenskapsåret, som täckte 15 månader, omsatte Tactel 93 miljoner kronor. Vinsten landade på 9 miljoner kronor.

Elin Andersson

Ett underhållningssystem designat av Malmöbolaget Tactel har precis börjat användas på Singapore Airlines flygplan. Sedan Panasonic Avionics köpte Tactel 2015 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.