måndag 29 april 2024

inloggad som

Stämd EY-revisor kontrar med motkrav på Ström & Gulliksson

Än är sista ordet inte sagt i bokföringshärvan som för några år sedan var nära att knäcka patentbyrån Ström & Gulliksson i Malmö. Den EY-revisor som byrån dragit inför rätta svarar med en egen stämning. Samtidigt varnas han av Revisorsnämnden.

Det är drygt ett år sedan Ström & Gulliksson gick till domstol med ett skadeståndskrav på 25 miljoner kronor riktat mot en av EY Malmös seniora medarbetare, med revisionsuppdrag i över 200 skånska företag. Bakgrunden är en härva av bokföringsbrott som en tidigare nyckelperson i Ström & Gullikssons ledning dömts för. Patentbyrån nuvarande ägare menar att revisorn borde upptäckt de uppskruvade siffrorna, som när de avslöjades gav en differens på 17 miljoner kronor i bokföringen.

Under hösten har revisorn kontrat med en egen stämning mot patentbyrån. Han vill att tingsrätten fastställer att Ström & Gulliksson är skyldigt att ersätta honom för skadestånd, rättegångskostnader och liknande åsamkade av anspråk från Studentgatan Patent AB, alltså Ström & Gullikssons eget moderbolag.

Revisorn bestrider att han skulle ha agerat oaktsamt och menar tvärtemot att det är Ström & Gullikssons ledning som brustit i sin skyldighet att tillhandahålla honom korrekt information. Därmed är Ström & Gulliksson skyldig att ersätta honom för kostnader till följd av anspråk från tredje man, dit revisorn räknar Studentgatan Patent AB.

Ström & Gulliksson avvisar alla krav och kan som stöd för sin version bland annat räkna en varning som Revisorsnämnden utfärdade i december mot EY-revisorn. Nämnden bedömer att denne inte tillräckligt granskat kundfordringar i Ström & Gulliksson, som varierade med miljonbelopp, och att han åsidosatt sina skyldigheter i flera avseenden.

Ärendet är känsligt och varken den stämda revisorn eller ledningen för Ström & Gulliksson vill kommentera processen för Rapidus.

Ström & Gulliksson har sedan bokföringsfifflet uppdagades 2014 växt rejält till en nettoomsättning på 112 miljoner kronor enligt senaste årsredovisningen, med en vinst på 17 miljoner. Patentbyrån har i dag kontor i Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg och Stockholm.

Jennie Lorentsson

Än är sista ordet inte sagt i bokföringshärvan som för några år sedan var nära att knäcka patentbyrån Ström & […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.