torsdag 18 april 2024

inloggad som

LU Holding investerar i innovation mot underlivsbesvär

LU Holding går in i Gedea Biotech, som utvecklar ett antibiotikafritt medel mot svampinfektion i underlivet. Bakom bolaget står flera forskare vid Lunds universitet, bland andra Glactone Pharma-medgrundaren Olov Sterner.

Befintliga läkemedel mot svampinfektion i underlivet innehåller antibiotika, som gradvis förlorar sin verkningsgrad. De måste också användas med stor försiktighet av gravida, som extra lätt drabbas av besvären. Vad forskargruppen har upptäckt är att ett ämne som finns naturligt i kroppen kan hämma infektionen effektivt.

Lundaprofessorn Olov Sterner, med flera avknoppningar bakom sig, har stor tilltro till projektet.

– Jag har deltagit i många olika projekt och det här tycker jag är det rakaste, enklaste och minst riskfyllda, säger han till Rapidus.

Patentprocessen pågår och Olov Sterner är förtegen om vilken substans det handlar om, men det är enligt honom inte någon mikroorganism, utan ”en enkel kemisk substans” som är godkänd som livsmedelstillsats vilket innebär att testproceduren bör kunna kortas.

In vitro-försök har genomförts med goda resultat. Nästa steg blir att testa på kvinnor. Då räcker inte LU Holdings bidrag på 400.000 kronor utan bolaget planerar att under våren bjuda in investerare till en emission med målet att ta in 15-20 miljoner kronor.

Givet att ytterligare omfattande tester inte behövs, tror Olov Sterner att en färdig produkt kan finnas ute 2018.

– Men vi tänker inte själva driva det till marknaden utan ser hellre att någon stor spelare tar över sista steget, säger han.

Med i bolaget finns också Sophie Manner och Ulf Ellervik, som liksom Olov Sterner är organiska kemister, samt Helena Strevens, specialistläkare i obstetrik och gynekologi.

Glactone Pharma är ett Pulsbolag som utvecklar läkemedel mot cancer. Olov Sterner sitter även i styrelsen på de noterade läkemedelsbolagen Respiratorius och Gabather.

Elin Andersson Rosenstock

LU Holding går in i Gedea Biotech, som utvecklar ett antibiotikafritt medel mot svampinfektion i underlivet. Bakom bolaget står flera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.