fredag 29 mars 2024

inloggad som

Kipas vd anklagas för att ha röjt affärshemilgheter

Det finska medicinteknikbolaget Medtentia stämmer sin egen patentjurist, Helsingborgsbyrån Kipa. Vd:n anklagas för att ha stulit affärshemligheter och Medtentia kräver 1,8 miljoner euro i skadestånd.

Medtentia utvecklar kateterbaserade och kirurgiska lösningar och produkter för hjärtbehandling. Sedan 2007 har det finska bolaget anlitat Helsingborgsbaserade Kipa och dess grundare och vd Erik Krahbichler som patentombud och rådgivare i immaterialrätt.

Samtidigt har Krabichler tagit styrelseuppdrag i två andra medicinteknikbolag, AEEG och Swat Medical, vilket Medtentia reagerat på.

En stämningsansökan med skadeståndskrav på totalt 1,8 miljoner euro har lämnats in till Helsingborgs tingsrätt. Enligt den har Helsingborgsjuristen ”uppsåtligen eller av oaktsamhet röjt företagshemligheter hos Medtentia”.

Medtentia menar att Krabichler fört vidare information om bolagets forskning och strategier till AEEG och Swat, som också är inriktade på kateterbaserade metoder.

Som grund för sina påståenden lägger Medtentia fram de konkurrerande bolagens ”låga utvecklingskostnader” och anskaffningsvärden för immaterialrätt.

Kipa grundades 2006 av Erik Krahbichler, tidigare chef på patentbyrån Ström & Gulliksson. Sedan dess har verksamheten växt successivt, till en omsättning på 46 miljoner kronor 2015. I ett mejl till Rapidus tillbakavisar Erik Krahbichler Medtentias krav.

“Jag anser att kravet är grundlöst och att det faktum att andra bolag har lägre kostnader för utveckling är inte relevant för Medtentias situation, men jag vill i detta sammanhang inte närmare kommentera det framställda kravet” skriver Erik Krahbichler i ett mejl till Rapidus.

Jennie Lorentsson

Det finska medicinteknikbolaget Medtentia stämmer sin egen patentjurist, Helsingborgsbyrån Kipa. Vd:n anklagas för att ha stulit affärshemligheter och Medtentia kräver […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]