söndag 5 maj 2024

inloggad som

Edvince tar in sex miljoner för fortsatta studier

Bioteknikbolaget Edvince i Lund tar in sex miljoner kronor. I samband med nyemissionen blir LMK Forward ny ägare i bolaget.

Edvince, som tidigare hette Pronas Pharma, utvecklar en behandling för att minimera skador på hjärnan vid stroke. Den förhindrar att blodkärlen i hjärnan drar ihop sig, vilket annars kan leda till syrebrist.

Pengarna ska gå till fortsatt utveckling av prekliniska studier i danska Glostrup och Lund samt till att påbörja en första fas I-studie under 2017.

– Den ska genomföras i Lund, och det är en första säkerhetsstudie med 12 patienter, säger Sarah Fredriksson till Rapidus.

Tekniken bakom behandlingen bygger på professor Lars Edvinsson och hans teams forskning om vad som händer i hjärnans blodkärl vid stroke.

Utöver LMK går även samtliga tidigare ägare med i emissionen. Tidigare i år gick Almi Invest Syd och Swedish Growth Fund in i Edvince, som finns på inkubatorn Smile i Lund.

Efter emissionen äger LMK 12 procent av bolaget. Övriga ägare är grundaren Lars Edvinsson, Sarah Fredriksson och Krankajen Group. Sarah Fredriksson var tidigare vd för börsnoterade Genovis.

Emily Binks

Bioteknikbolaget Edvince i Lund tar in sex miljoner kronor. I samband med nyemissionen blir LMK Forward ny ägare i bolaget. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.