torsdag 9 maj 2024

inloggad som

LU jobbar på detaljplan för nya nanolabbet på Brunnshög

Lunds universitet filar just nu på detaljplaneansökan för det nya nanolabb som är tänkt att byggas i anslutning till ESS och Max IV. Totalt handlar det om en satsning på ett antal hundra miljoner kronor och enligt Anneli Löfgren, administrativ chef på NanoLund, återstår främst formalia.

Lunds universitets nanometerlabb på Professorsgatan har bara nio år på nacken men har redan blivit för trångt. Förra året projekterades för en utbyggnad, men i maj i år skrotades de planerna för något större. Då beslutade universitetet i stället att ett helt nytt nanolabb ska byggas i Science Village Scandinavia på Brunnshög. Detta i nära anslutning till ProNano – den pilotanläggning för nanoteknikproduktion som Region Skåne och statliga Rise planerar för och avsatt åtta miljoner kronor för.

De båda anläggningarna får alltså separata huvudmän men planerar ett tätt samarbete. Före jul räknar parterna med att ha en gemensam detaljplaneansökan färdig.

annelilo%cc%88fgren– Den tomt vi har valt ligger i utkanten av Science Village, nära Max IV. På grund av våra extremt känsliga instrument kan vi inte ligga för nära spårvagnen, säger Anneli Löfgren, administrativ chef på NanoLund som är universitets centrum för nanovetenskap.

Det nya labbet ska stå klart 2020 och kommer med 1.500 kvadratmeter renrum att bli mer än dubbelt så stort som det gamla. Kostnaden beräknas landa på ett antal hundra miljoner kronor.

– Mer exakt än så vet vi inte än. Lunds universitet har ännu inte formellt skjutit till pengar, men man är på alla nivåer inom universitetet överens om att det är det här vi ska göra. Byggandet av anläggningen finansieras genom ett långt hyreskontrakt med Lunds universitet, samt med avgifter från de som ska använda labbet, säger Anneli Löfgren till Rapidus.

Labbet ska främst användas av universitetet, men även av privata aktörer som kan hyra in sig.

Finansieringen av labbets utrustning är inte löst än. Även här handlar det om niosiffriga belopp.

– Universitetet kommer inte att stå för majoriteten utan vi är i full gång att söka pengar från olika stiftelser, säger Anneli Löfgren.

Elin Andersson Rosenstock

Lunds universitet filar just nu på detaljplaneansökan för det nya nanolabb som är tänkt att byggas i anslutning till ESS […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.