måndag 13 maj 2024

inloggad som

Danska och svenska jurister ska lösa knuten med Öresundsupphandlingar

Nyinköpt legal hjälp från båda danska och svenska jurister ska knäcka nöten om hur offentliga myndigheter kan göra offentliga upphandlingar och inköp tvärs över sundet. Till våren presenteras resultaten på en konferens arrangerad av EU-projektet Cleantech Testbed for Innovative Public Procurement.

Cleantech Tipp har en budget på 4,1 miljoner euro, varav hälften från EU:s Interreg-program, och har varit igång sedan i mars. Att mobilsera juristerna har varit nödvändigt för att komma vidare, menar projektledaren Martin Dam Wied från organisationen Gate 21.

– De danska och svenska juristerna arbetar nu stenhårt på att hitta gemensam juridisk grund för inköpen. De kommer fortsätta fram till vårens konferens som hålls mellan vecka 11 och 13, då vi presenterar resultaten, säger han till Rapidus.

Tanken är att gemensamma dansk-svensk förhandlingar med leverantörerna ska kunna pressa priserna innan varje aktör gör sina inköp på respektive sida sundet. Möjligheten till helt gemensamma upphandlingar finns också, men det är mer komplicerat rent kontraktsmässigt.

2004-2006 genomfördes ett omkullseglat projekt för att få till gemensamma Öresundsupphandlingar. Øresundskomiteen slutade den gången men i stort sett ingenting att visa upp på grund av de juridiska barriärer som de inkallade juristerna i Cleantech TIPP ska försöka lösa.

Cleantech TIPP avslutas 2019. Partner i projektet är bland andra Köpenhamns kommun, Malmö stad, DTU, Lunds universitet, Öresundskraft och Länsstyrelsen Skåne.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Nyinköpt legal hjälp från båda danska och svenska jurister ska knäcka nöten om hur offentliga myndigheter kan göra offentliga upphandlingar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.