ESS lägger 100 miljoner danska kronor på ett danskt neutronforsknignsinstrument, kallat ”Bifrost”. Det innebär goda möjligheter för Öresundsbolag att leverera hårdvara och mjukvara, menar Niels Bech Christensen på DTU, som leder arbetet med Bifrost.
Danmarks tekniska universitet, DTU, företräder ett konglomerat av universitetsinstitut från Schweiz, Frankrike, Ungern och Norge. Med ordern på plats inleds processen att hitta företag som kan leverera de olika komponenterna – inte minst bland företag i regionen.
– Vi påbörjar nu en designfas som ska pågå i 12-18 månader då vi kommer att behöva kontrakt med företag som har specifika kompetenser, säger Niels Bech Christensen, forskare vid DTU:s avdelning för fysik.
Han tar bolaget JJ X-Ray i Hørsholm på norra Själland som exempel.
– De har kompetenser vi behöver. Dessutom behöver vi vakuumtankar där vi ännu inte har några avtal klara, men som skulle kunna levereras både från Sverige och Danmark, siger Niels Bech Christensen.
JJ X-Ray konstruerar specialiserade komponenter till vetenskaplig utrustning inom röntgenstrålning och neutronstrålning. Men behoven är mycket större än vad ett enskilt företag kan tillverka.
– Vissa komponenter kommer flera företag att kunna lägga anbud på att tillverka medan andra instrument finns det endast ett fåtal företag som har kompetensen, säger Niels Bech Christensen.
Bifrost kan kortfattat beskrivas som ett instrument för att bestämma var specifika atomer är belägna och vad de gör. Exempelvis om de vibrerar, bildar kristallgitter eller har magnetiska egenskaper. Bifrost ska vara inriktat på magnetism i material relevanta för energi- och IT-sektorn.
När ESS öppnar dörren för externa forskare 2023 kommer ett av de första analysinstrumenten som är klara vara just Bifrost. De 100 miljoner danska kronor som går till framför allt DTU – och övriga universitet – är en avspegling av att Danmark betalar 12,5 procent av ESS, vilket gör ESS till den största danska forskningssatsningen sedan Tycho Brahes tid.
Keld Broksø