tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Saniona satsar på egna projekt efter storaffär

Inräknat 50 miljoner kronor från en affär med läkemedelsjätten Boehringer Ingelheim som slöts tidigare i höst har Saniona i dag fått lika mycket intäkter som det genom årens lopp investerats i Köpehamnsbolaget. Det uppger vd Jørgen Drejer, som nu satsar på att driva ett eget läkemedelsprojekt hela vägen till marknadsgodkännande.

jorgen-drejer– Upfront-betalningen från Boehringer Ingelheim visar på värdet av vårt tidiga forskningprojekt. Inkomsterna från våra samarbetsavtal och inhämtat externt kapital ger oss likvid styrka att lägga fokus på egen utveckling. Bland annat planerar vi att i egen regi driva vår läkemedelskandidat mot Prader-Willis syndrom, genetiskt sjuklig fetma, till marknadsgodkänd produkt, säger Jørgen Drejer.

Bolaget startade 2012 då Jørgen Drejer och vice vd Thomas Feldthus köpte forskningsportföljen från danska Neurosearch, som Jørgen Drejer tidigare varit med och grundat. Saniona har slutit samarbetsavtal kring sina projekt med flera olika organisationer, bland andra Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research.

Enligt Jørgen Drejer har Saniona hittills fått in runt 100 miljoner kronor genom samarbetsavtalen, ungefär lika mycket som bolaget fått i externt kapital sedan 2012.

Boehringer Ingelheim-avtalet gäller Sanionas program mot psykiatriska sjukdomen schizofreni. Affären kan bli värd närmare 900 miljoner kronor och omfattar förskottsbetalning och milstolpsbetalningar samt finansiering av Sanionas forskare i projektet under 2-3 år.

Saniona har ett tiotal projekt i sin forskningsportfölj. De två som kommit längst är i klinisk fas 2, mot diabetes typ 2 respektive mot fetma.

Bolaget är noterat på svenska handelsplatsen First North. Bolaget sysselsätter 22 anställda och ett antal konsulter i Köpenhamn samt 40 kemister i Indien som tillverkar nya substanser till företaget. Jørgen Drejer, Thomas Feldthus samt några anställda, grundare och styrelsemedlemmar äger tillsammans runt 40 procent av företaget.

Elisabet Ottosson

 

 

Inräknat 50 miljoner kronor från en affär med läkemedelsjätten Boehringer Ingelheim som slöts tidigare i höst har Saniona i dag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.