Efter en omfattande revision kräver Skatteverket ett företag registrerat i Malmö på 38 miljoner kronor i undanhållen skatt. Bakom Malmöbolaget, som handlar med medicinsk utrustning och råvaror till läkemedel, står en dansk advokat som tidigare figurerat i utredningar om skattefusk i hemlandet.
Advokaten Lars Philip Comerford är ansvarig för en företagsgrupp som tillsammans omsätter miljarder. Ett av dessa, Bolaget Global Business Lund, har adress i Malmö, inga anställda enligt senaste årsredovisningen men en omsättning på 150 miljoner kronor.
Global Business Lund och ligger sedan i maj i fejd med Skatteverket. Bolaget ägs av Nordic Investment Group 2 ApS, som i sin tur ägs av Lars Philip Comerford. Global Business Lund har även en filial i Ukraina som tar emot beställningar från kunden Darnitsa, Ukrainas största läkemedelsbolag.
Global Business Lund har inte redovisat några överskott i boksluten. Men enligt Skatteverket beror det på ett upplägg där Global Businesss köpt in billigare läkemedelsråvaror från Kina och Indien för att via filialen i Ukraina och två brevlådeföretag i Dubai mångdubbla priset på råvarorna för att slippa skatt. Varorna har gått direkt till Malmö utan att passera Dubai och enligt Skatteverket är det tydligt att det är filialen i Ukraina som är beställare.
Vidare menar Skatteverket att det är märkligt att Darnitsa går med på att köpa råvarorna för nästan dubbelt så mycket som marknadsvärdet. ”Den troligaste anledningen till detta är att en stor del av pengarna gått tillbaka till Darnitsas företagsledning i form av mutor” skriver Skatteverket i sitt beslut.
Charlotte Hoff, regional samordnare för Skatteverkets insats mot grov ekonomisk brottslighet, menar att mönstret känns igen.
– Skatteverket har de senaste åren sett ett flertal snarlika upplägg som omfattar mycket stora belopp och som går ut på att svenskregistrerade företag används som verktyg i korruptionsupplägg med syfte att föra ut pengar från länder inom det tidigare östblocket, säger hon till Rapidus.
Skatteverkets beslut bygger på en omfattande revision där man begärt handräckning från utländska myndigheter. Verket har gått till tingsrätten för att få Global Business försatt i konkurs.
Global Business har å sin sida överklagat skattebesluten för 2013, 2014 och 2015 till förvaltningsrätten.
– Det är fullständigt felaktigt. Vi hoppas och satsar på att kunna fortsätta vår verksamhet som vanligt, i övrigt vill jag vänta med att kommentera tills vi fått myndigheternas beslut, säger Lars Philip Comerford till Rapidus.
Jennie Lorentsson