fredag 12 april 2024

inloggad som

Dignitana dubblar i USA – byter vd i Sverige

Noterade Lundabolaget Dignitana byter vd och biffar samtidigt upp sin amerikanska verksamhet rejält. Inräknat färska order på 22 Dignicap har Dignitana snart 75 exemplar av sin kylmössa för cancerpatienter ute i den amerikanska vården.

Ny vd efter Jan Richardsson blir Johan Ericsson. Han har ett långt förflutet från ledande positioner på skånska teknikbolag, däribland Axis, Sony Ericsson och ScanCoin. Närmast kommer han från Flex, tidigare Flextronics, i Ronneby.

– VSemmy Rulfi har börjat få in större affärer i USA och det sätter tryck på vår produktion och vår kvalitetssäkring. Därför behövde vi någon med mer teknisk kompetens i Lund, säger styrelseordförande Semmy Rülf till Rapidus.

Den amerikanska marknaden har varit huvudfokus sedan Dignicap blev FDA-godkänd för snart ett år sedan. I slutet av våren tog bolaget in 52,5 miljoner kronor i en nyemission, primärt för att satsa hårdare i just Nordamerika.

– 80 procent av vår aktivitet och 90 procent av vårt fokus i dag är på USA. Det är där vi kan sälja en massa system, säger Semmy Rülf.

På den amerikanska marknaden arbetar Dignitana även efter en annan affärsmodell än i Sverige. Istället för att sälja kylmössorna hyr bolaget ut dem till sjukhusen och tar även betalt per behandling. Målsättningen är att ha 100 kylmösser ute i den amerikanska vården innan årsskiftet, uppger Semmy Rülf.

William Cronin, som lett arbetet i USA, kliver nu upp även som formell vd för det amerikanska dotterbolaget i Dallas. Dignitana värvar även tre nya nyckelpersoner till den amerikanska ledningen. Det senaste halvåret har bolaget därmed gått från en handfull till snart 15 anställda i USA. I Lund finns 10 anställda.

Dignitanas kylmössa kyler skalpen för att minska håravfallet för cancerpatienter under cellgiftsbehandling. Första halvåret i år var Diginitana nettoomsättning 2,1 miljoner kronor, närapå en halvering jämfört med samma period 2015. Enligt Semmy Rülf kommer intäkterna från USA-marknaden bli betydande först i början på nästa år.

Dignitana är noterat på First North.

Noterade Lundabolaget Dignitana byter vd och biffar samtidigt upp sin amerikanska verksamhet rejält. Inräknat färska order på 22 Dignicap har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.