fredag 26 juli 2024

inloggad som

Skånsk teknik renar kylvattnet på Ringhals

Miljöteknikbolaget Winova i Löddeköpinge inleder ett samarbete med Vattenfall där deras ultraljudsteknik för rening av vatten från grönalger ska testas i en av Ringhals kärnkraftverks havsvattenbassänger.

– Om det ger avsedd effekt kommer det att bespara dem väldigt mycket pengar i underhåll, säger Winovas vd Philip Wilhelmsson.

Tekniken som tidigare framför allt använts för rening av sjöar och dammar uppmärksammades tidigare i år i samband med att den applicerades på Pildammsparkens vatten i Malmö med gott resultat. Metoden innebär att ultraljudsvågor bildar en osynlig barriär som trycker algerna ner mot botten dit solljuset inte når och fotosyntesen därför upphör. Tekniken är helt kemikaliefri och påverkar inte djurlivet.

Testperioden på Ringhals kärnkraftverks havsvattenbassäng kommer att fortgå till och med sommaren 2017 och därefter utvärderas.

En annan nyhet från Winova är att man nu formellt knoppar av ena delen av sin verksamhet och startar dotterbolaget Hygien of Scandinavia med fokus på antibakteriella produkter för hygiensektorn.

Winova har utvecklat ett handskum fritt från alkohol med en molekylstorlek som förhindrar att lösningen tränger igenom huden. Till skillnad från desinfektionsmedel med alkohol löser skummet inte upp kroppens hudfetter, något som påverkar immunförsvaret negativt.

– Vi är glada att vi fick namnet Hygien of Scandinavia godkänt av PRV. Det har gett oss en ordentlig knuff på marknaden, inte minns den asiatiska, säger Philip Wilhelmsson.

I somras fick Winova en stor order på knappt en halv miljon kronor från det malaysiska företaget Sun Health Care som levererar produkter till det malaysiska apoteket. Ordern blev startskottet för en extra satsning mot Asien. Sedan tidigare har man även Svensk Friidrott och det svenska kungahuset som kunder till sina hygienartiklar.

Philip Wilhelmsson är biokemist och mikrobiolog och grundade familjeföretaget Winova 2006. Winova och Hygien of Scandinavia är i dag helägt av Philip Wilhelmsson och hans far Ulf Wilhelmsson.

Winovas omsättning den senaste räkenskapsåret landade runt tre miljoner kronor.

Magnus Erlandsson

Miljöteknikbolaget Winova i Löddeköpinge inleder ett samarbete med Vattenfall där deras ultraljudsteknik för rening av vatten från grönalger ska testas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.