fredag 23 februari 2024

inloggad som

Börs-vd tar över Triomed i Lund

I somras köpte Göteborgsbolaget Xvivo Perfusion ut Lundabaserade konkurrenten Vivoline Medical från First North. Patrick Greatrex, som var Vivolines vd, tar nu istället över vd-rollen i medicinteknikbolaget Triomed i Lund.

Triomed har under tio år utvecklat bärbara medicintekniska utrustningar för ultrafiltrering och dialys. En bärbar dialysutrustning som används kontinuerligt imiterar kroppens egen funktion bättre än stationära dialysapparater.

Bolagets bärbara utrustning är tänkt att användas vid två olika applikationer. Den ena tillämpningen är att hjälpa hjärtsviktspatienter filtrera bort kroppsvätskan det försvagade hjärtat inte orkar pumpa ut. Kliniska försök har påbörjats i Tyskland och försäljning till denna patientgrupp kommer att starta nästa år.

Den andra applikationen är som bärbar dialysutrustning för njursjuka patienter. Kliniska försök på njurpatienter ska startas inom ett halvår i Sverige uppger Patrick Greatrex.

Patrick Greatrex– Det är spännande att föra in detta utvecklingsbolag i en ny klinisk period, där det även är viktigt att bygga relationer inför framtiden med läkare som arbetar med denna patientgrupp, säger han.

Triomed sysselsätter 19 personer, framförallt inom utveckling och klinisk prövning. Patrick Greatrex tar över vd-stolen från Anders Wallenås, som grundade bolaget tillsammans med Anders Helmner och Lars Wramner.

Vivoline Medical noterades på Aktietorget 2013 och flyttades senare till First North. Bolaget bildades för att vidareutveckla teknik från professor Stig Steens forskning vid Skånes universitetssjukhus: konditionering och förvaring av organ som lungor och hjärta med speciella buffertlösningar och tekniker vilka förlänger tiden som organen är lämpliga för transplantation. Bolaget hade vid uppköpet i somras sju anställda.

Elisabet Ottosson

 

I somras köpte Göteborgsbolaget Xvivo Perfusion ut Lundabaserade konkurrenten Vivoline Medical från First North. Patrick Greatrex, som var Vivolines vd, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.