fredag 8 november 2024

inloggad som

Tidigare Sony Mobile-anställda utvecklar robot för åldringar

De före detta Sony Mobile-medarbetarna Annica Zetterlind och Åke Rydgren har jobbat i över ett år med utvecklingen av en fjärrstyrd robot vars främsta användningsområde är att titta till åldringar på distans.

Anhöriga eller vårdpersonal kopplar upp ett videosamtal till enheten, som består av en surfplatta på ett hjulförsett stativ. Om personen inte svarar kan man genom fjärrstyrning köra enheten genom bostaden för att se så att allt står rätt till.

annica-zetterlind– Tanken är inte att detta ska ersätta riktiga besök, utan vara ett verktyg för kompletterande tillsyn. Vi har gjort en grundlig marknadsundersökning som visar att behovet är stort, säger Annica Zetterlind till Rapidus.

Ordet robot kan vara missvisande, då det inte rör sig om en autonom maskin utan om fjärrstyrd kommunikationsutrustning.

– Men med möjlighet att plugga in sensorer för att exempelvis mäta temperatur och upptäcka röklukt, säger Åke Rydgren.

Branschtermen för den här typen av utrustning är ”telepresence robot”. I dag används de till exempel av företagsledare för virtuella besök på fabriker och kontor i andra länder. På den svenska marknaden finns redan produkten Giraff som inriktar sig på liknande användningsområden som Stella Robotics.

Duon har precis registrerat sitt aktiebolag Stella Robotics och håller på att färdigställa den andra prototypen som inom några veckor ska testas i verkliga miljöer. Parallellt söker de finansiering.

– Om allt går vägen skulle produkten kunna vara ute på marknaden i slutet av nästa år, säger Åke Rydgren.

Annica Zetterlind har tidigare jobbat med kommunikation och marknadsföring på Sony Mobile medan Åke Rydgren arbetat med produktledning, innovation och konceptstudier.

Elin Andersson

De före detta Sony Mobile-medarbetarna Annica Zetterlind och Åke Rydgren har jobbat i över ett år med utvecklingen av en fjärrstyrd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Tillväxtgurun ger sina bästa tips

    Podd: Thomas Ahrens har verkat som managementkonsult i 30 år. Hans har skrivit totalt elva böcker om scale up-verksamhet, bland […]


  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.