måndag 29 april 2024

inloggad som

BibbInstruments fyller på kassan och får ny vd

BibbInstruments lanserar sitt biopsiinstrument i höst. Innan dess tar Lundabolaget in knappt en miljon kronor från tidigare ägare. Samtidigt kliver Fredrik Lindblad upp som tillfällig vd.

Han har tidigare arbetat som vd för QuickCool, som utvecklar teknik för behandling av stroke- och hjärtstopp-patienter, och sitter sedan tidigare med i styrelsen för BibbInstruments.

– De två viktigaste anledningarna till att Fredrik tar över är att det behövs ny kompetens för kommersialiseringsfasen och att min arbetsbelastning inom företaget blev för stor. Jag måste koncentrera mig på det jag kan bäst och min nya roll som medicinsk chef, säger grundaren Charles Walther som utöver BibbInstruments även arbetar som läkare och forskare.
BibbIntstrumentsBibbInstruments tumörborr kan ta djupare prover av cancertumörer och därmed göra en mer fullskalig bedömning. Bland annat kan instrumentet få fram material från tumörer som ligger djupt och växer under magsäckens olika lager.

Fokus ligger på två av företagets fem instrument som är framtagna för undersökning av både övre och nedre delen av mag- och tarmkanalen. Under sommaren har bolaget även utvecklat en mindre och tunnare prototyp för lungcancerdiagnostik.

Det nya kapitaltillskottet ska bland annat gå till produktutveckling.

Charles Walther– Pengarna ska även användas för att bygga upp Bibbs organisation och få certifikaten på plats, säger Charles Walther till Rapidus.

Bolaget väntar på att få certifiering som gör att de får producera och sälja sitt sterila engångsinstrument i hela Europa. Flera intresseanmälningar från kliniker runt om i Sverige har redan kommit in och 60 instrument finns färdiga för leverans. Om allt går enligt plan är certifikaten klara i november och företaget kan börja leverera instrument.

Charles Walther är majoritetsägare och bolaget har fyra anställda, varav två är konsulter. BibbInstruments startade 2013 och har hittills finansierats med Vinnovaanslag, stipendium från Sten K Johnsons stiftelse, stipendium från familjen Kamprad samt egna medel.

Emily Binks

BibbInstruments lanserar sitt biopsiinstrument i höst. Innan dess tar Lundabolaget in knappt en miljon kronor från tidigare ägare. Samtidigt kliver Fredrik […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.